Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сълзотворен газ срещу демонстрантите пред израелското посолство

31 Май 2010 / 22:05:01  Виктория Миндова
2908 прочитания

Сълзотворен газ, хвърчащи камъни и гняв обсипаха за пореден път Атина. Този път протестите бяха насочени срещу посолството на Израел в гръцката столица. Млади активисти на радикалната левица, комунистическата младеж и анархисти се събраха в късния понеделник следобед да изразят своя протест срещу хладнокръвната акция на израелските военни части, в която бяха убити 19 човека по последна информация.

Протестът прерасна в нападение срещу израелското посолство на булевард Кифиас. Протестиращите започнаха да хвърлят разтрошен мрамор, бутилки и камъни. Бунтовете блокираха пътната артерия на града, която свързва северните предградия на столицата с центъра на града. Движението по булевардите Кифисиас, Александрас и Василис Софияс бе отрязано докато специалните полицейски части за борба с безредиците успяха да разпръснат протестиращите със сълзотворен газ.

Демонстрантите обаче се откъснаха от полицейските кордони и поеха към сградата на парламента. Тесните улички на централна Атина заприличаха на сцена от филм на Луи ДюФинес, с единствена разлика, че не изглеждаше смешно. Полицаи с униформи и каски на малки моторчета по двама, летяха напред-назад из тесните улици на кварталите Абелокипи и Колонаки, за да пресекат пътя на протестантите. Стражари и апаши се сблъскаха отново пред Военно-историческия музей на булевард Василис Софияс, на по-малко от километър от парламента на площад Синтагма. Боевете продължиха пред посолството на Великобритания – протестните групи бяха въоръжени с камъни тояги и всичко останало намерено по пътя им, а полицаите отново разпръснаха сълзотворен газ, който се разпростя из центъра на града.

Цялата централна част на Атина в района на Мегаро мускикис, Евангелизмос и Синтагма бе напоена с тежката миризма на сълзотворен газ до към десет вечерта. Продавачите в павилионите за вестници и будките, които са отворени през цялото време и изложени на ефекта на сълзотворния газ продаваха цигари и дъвки с подпухнали очи и течащи носове. „Прибирах децата от балет, когато започнахме всички да кихаме и подсмърчаме от химикалите във въздуха,” казва за GRReporter майка с две деца, която живее на улица Алопекис в близост до булевард Василис Софияс.

Категории: АктуалноОбществоПолитика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus