Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Никаква комуникация с активистите на „Освободете Газа”

31 Май 2010 / 10:05:28  GRReporter
2306 прочитания

16 са убитите по време на нападение от израелски военни сили срещу шестте кораби на международна хуманитарна мисия, насочила се към ивицата Газа.

В мисията "Освободете Газа" участват 35 гърци, за които до момента няма информация в какво състояние се намират. За последен път член на мисията говори с журналисти от гръцкия телевизионен канал СКАЙ малко след 6 часа сутринта и описа нападението от израелските военно-морски сили.

Войници от израелския флот са стреляли, след като са били нападнати с ножове и брадви от някои от членовете на международната мисия, съобщава израелски телевизионен канал. Според Канал 10 броят на убитите все още не се знае. Първият кораб, който е бил нападнат е плавал под турско знаме и според информациите повечето от убитите са турски граждани. Израел издаде директива до посолството си в Турция за напускане на гражданите от страната след развитието на събитията.

На шестте кораби от движението „Освободете Газа” пътуват 700 активисти от цял свят и са натоварени 10 000 тона хуманитарна помощ, разказват организаторите. Около 23 ч. вечерта корабите са били на около 120 км. в открито море и са плавали в международни териториални води, когато са били засечени от израелския флот. Корабите са се движели в близост един до друг, когато са били нападнати на 70 мили от брега. По-рано Израел предупреди, че ще попречи на изпращането на хуманитарна помощ, дори ако е необходимо да прибегне до насилие.

"Стотици израелски войници нападнаха корабите на международната мисия, а капитанът на нашия кораб е сериозно ранен", предаде кореспондент на Ал Джазира, който се е намирал на един от корабите, преди да бъде прекъсната комуникацията. Според израелски офицер, който запази анонимност активистите са пренебрегнали заповедта на израелския флот да се върнат обратно или да бъдат закарани на израелското пристанище Аснтот, където да разтоварят хуманитарната помощ.

Веднага след като стана известно, че военните сили на Израел са спрели корабите, гръцкото Министерство на външните работи задейства Групата за управление на кризисни ситуации. В същото време бяха дадени директиви до гръцкото посолство в Тел Авив да поиска официална информация и обяснение от израелските власти за операцията. Главният секретар на министерство на външните работи се обади на посланика на Израел в Атина, за да бъде осведомен за сигурността на гръцките граждани, които са пътували на корабите и подчерта нуждата да бъдат взети всички мерки за сигурността им.

От първия момент, в който гръцките участници в мисията са изявили желанието си да заминат с корабите на движението „Освободете Газа” са били уведомени за сериозните опасности за сигурността им. От своя страна службите на Министерство на външните работи са направили необходимото, за да се погрижат за сигурността за гръцките граждани.

В официално изявление израелският посланик в Атина Али Яхия подведе под съмнение хуманитарния характер на мисията и дали случилото се е било на международни териториални води. Посланникът подчерта, че съществува официален път да бъде изпратена помощ за Газа и той е чрез Израел, както е било предложено и на членовете на мисията.

Да бъде направено проучване за обстоятелствата около смъртта на пътуващите на корабите пренасящи хуманитарна помощ към Газа, които бяха завзети от израелски войници, поиска Европейският съюз.

Демонстрация пред израелското посолство в Атина довечера в 19:00 ч. организират от инициативата "Един кораб за Газа". Междувременно стана ясно, че гръцкият бранш на хуманитарната организация "Лекари на света" изпраща свой екип в ивицата Газа.

Категории: Актуално Газа хуманитарна мисия Израел флот нападение активисти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus