Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сълзотворен газ разпръсна демонстрантите пред парламента

29 Юни 2010 / 12:06:44  GRReporter
2662 прочитания

 

Мария Спасова

Оператор: Димитрис Токуроглу

 

„Крадци и измамници” и „Да изгори този бордей” бяха лозунгите, които протестиращите скандираха докато се опитваха да разкъсат полицейския кордон, който охранява сградата на парламента на площад Синтагма в Атина. Напрежението в столицата започна да ескалира, след като походът на двата синдиката Съюза на гръцките държавни служители (АДЕДИ) и Общата конфедерация на гръцките работници (ГСЕЕ) стигна до площада пред гръцкото народно събрание към един часа на обед. Специалните полицейски части разпръснаха потоците гневни протестанти със сълзотворен газ. Полицаите с противогазови маски и щитове изблъскаха тъплата, за да могат да я запазят на безопасно разстояние от парламентарната сграда. Булевард Василис Софияс е отцепен преди крастовището с улица Ироду Атикис, където се намират и сградите на Министерския съвет и президентската резиденция Мегаро Максиму.

„ПАСОК и Нова Демокрация откраднаха парите ни, изпраха страната ни и продадоха мечтите ни” и „Спрете да плащате пари на чуждите лихвари” гласяха двете огромни платна, които стачкуващите бяха опънали на булевард Амалияс пред парламента. В сградата на народното събрание бяха приети част от синдикалните лидери на двата работнически съюза със списък с искания свързани с промените в трудовото законодателство и реформата в пенсионната система на страната.

Недоволството и агрсията срещу реформите на управляващите прерастна в сблъсъци между самите протестращи. Членовете на левите организации в протеста влезли в пряк сблъсък с представителите на крайнодясната националистична партия "Златен изгрев". Боят бе бързо разтърван и членовете на "Златен изгрев" бяха изхвърлени от стачния протест.

Последва втори удар на протестиращите, които нападнаха една малка група от полицейските части с камъни и тояги. Младежи с закрити лица и спортно облекло събориха полицай от специалните части и му нанесоха няколко удара с тояга. Отговорът на пазителите на реда бе контранападение и нов фонтан от сълзотворен газ. Към два без пет часа протестният митинг се разпръсна с лозонг: "Напред, народе! Покажи съпротива, не скланяй глава!"

Категории: стачка протестиАтина Сълзотворен газ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus