Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

След кмета и бившият областен управител на Солун Панайотис Псомиадис на подсъдимата скамейка

04 Март 2013 / 18:03:54  GRReporter
1261 прочитания

Доживотната присъда, която съдът в Солун наложи на бившия кмет Василис Папагеоргопулос за присвояване на общински средства бе приета със смесени чувства от обществото. Оказва се, че той далеч не е единственият градоначалник, който си е позволил да посегне към общинските каси. Случаите, в които обитатели на общинските служби, независимо от техния ранг са си присвоили и разпилели държавни пари са стотици.

Днес солунската прокуратура повдигна ново наказателно гонение срещу бившия областен управител Панайотис Псомиадис. В обвинителния акт се посочват 456 поръчки за изпълнение на проекти, които са били „разчупвани” на части с бюджет до 45 000 евро с цел тяхното изпълнение да бъде възложено директно, а не с конкурс.

Обвиняеми по същия случай са бившият заместник-областен управител и брат на Панайотис, Дионисис Псомиадис,  бившият директор на техническия отдел на областната управа и още 30 служители, членове на областния съвет и изпълнители на проекти.

Посочените обвинения, които са различни за всеки от тях са: нарушение на служебните задължения, подбуждане към нарушение на служебните задължения, неверни изявления и подбуждане към даване на неверни изявления. Всички те са углавни престъпления по силата на закона, по силата на който бе осъден бившият кмет на Солун.

Подобни случаи често достигат до съдебните зали под формата на обвинения в нарушения по време на служба, незаконни възлагания на общински поръчки с метода на разделянето на проектите, за да се избегне провеждането на конкурс, злоупотреби с публични средства, лошо управление или действия срещу обществото.

Много бивши областни управители и консултанти в общините са били привиквани от Службата за борба с финансовите престъпления. Техните банкови сметки бяха отворени и имуществените декларации – проверени след появата на съмнения, че са укривали данъци и увеличеното им финансово състояние не съответства на техните доходи.

В същото време главният одитор на публичната администрация Леандрос Ракиндзис подготвя годишния си доклад за корупцията в държавните органи. За поредна година първенството в статистиката държат органите за местно самоуправление. Най-честите нарушения, които са открили одиторите са: издаване на фалшиви фактури, нарушения на законодателството за опазването на околната среда, нарушения при изпълнението на технически проекти, нарушения в административната документация и неоснователно забогатяване.

Главният одитор твърди, че нерядко се е наложило да поиска анулирането на административни решения, с които са били оправдавани „прегрешилите” служители. В един подобен случай инспекторите установили, че оправданият е придобил сума в размер на 353 972 евро в рамките на осем години, без да може да докаже, че това е станало по законен начин.

Някои дори не са се посвенили да откраднат пари, дадени в памет на 21-те ученици, които загинаха при автомобилна катастрофа през 2003. На 17 февруари тази година Апелативният съвет в Солун обяви започването на съдебен процес срещу бившия кмет и бившия касиер на община Апостолос Павлос в област Иматия за присвояването на 1,3 милиона евро между 2003 и 2006. Част от тази сума – 300 000 евро са били дарение на Държавния тотализатор ОПАП за построяването на спортен център в село Макрихори, където се намира училището на загиналите тийнейджъри. Спортен център така и не е бил построен. Контролните органи започнали разследването през 2007, а издаденият две години по-късно доклад показал голяма дупка в общинската каса. Бившият кмет отрекъл обвиненията, като посочил, че парите са били дадени за изпълнение на проекти и за заплати на служителите.

В Килкис бившият кмет Вангелис Баласкас бе уличен в участие в мрежа, която е издавала незаконно карти за безплатен превоз на мними инвалиди. Само в рамките на две години – 2007-2008 в конкретния регион са били издадени 10 211 такива карти и съответно техните притежатели са пътували безплатно. Реалният брой на инвалидите в област Килкис бил пет пъти по-малък, а щетата за касите на областната управа – 1 милион евро. През януари тази година бившият областен управител и днешен кмет на Килкис бе осъден условно на пет години затвор. Въпреки че има съдебен запор за изпълнението на задълженията си като кмет той продължава да твърди, че е невинен до издаването на окончателно решение от наказателния съд.

Подобни случаи се срещат в общини и областни управи в цяла Гърция. На някои места те се инициират от икономическите инспектори, в други – по сигнали на граждани. Не са малко и случаите, в които нарушенията изплуват по време на проверки, наложени от общинските съвети, за да се установи доколко управлението на предишните местни управници е било съвестно и прозрачно.

Категории: Криминална хроникаПолитика общини областни управи финансови нарушения Панайотис Псомиадис Василис Папагеоргопулос съд
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus