Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Доживотен затвор за бившия солунски кмет Василис Папагеоргопулос

27 Февруари 2013 / 15:02:55  GRReporter
1936 прочитания

Солунският апелативен съд осъди на доживотен затвор бившия кмет на Солун Василис Папагеоргопулос и бившия главен секретар на общината Михалис Лемусиас. Най-тежкото наказание и още девет години затвор бяха наложени на бившия касиер Панайотис Саксонис.

Малко преди обявяването на присъдите тричленният съдебен състав призна дългогодишния градоначалник за виновен по обвиненията за пряко съучастие в многократно присвояване на средства по време на служба чрез бездействие. Главният секретар бе уличен в подбуждане към многократно присвояване на средства и в морална подкрепа при фалшифицирането на документи.

Основният подсъдим в делото Панайотис Саксонис бе осъден за многократно присвояване на средства по време на служба, узаконяване на средства от престъпни дейности и фалшифициране на документи.

Прокурорът предложи на съда да вземе предвид достойния живот на Папагеоргопулос и Лемусиас, но тричленният състав не призна нито едно смекчаващо вината обстоятелство за никого от обвиняемите.

За виновни в присвояването на служебни средства бяха признати и двама бивши директори на финансовата служба на солунското кметство. Те бяха осъдени на 15 и 10 години затвор.

Съдът оневини трима обвиняеми по случая бивши заместник-кметове по икономическите въпроси, както и всички служители.

Папагеоргопулос и Лемусиас бяха отведени от съда с белезници на ръцете. Бившият главен секретар на общината се възползва от присъствието на телевизионните камери и заяви:

"Развитието на процеса показа, че не съществуват никакви улики и никакво обвинение. За нещастие преминахме в епохата на римските гонения".

видео: karfitsa.gr

Бившият кмет, главният секретар и касиерът бяха откарани в затвора до Диавата в околностите на Солун.

След края на разпитите Василис Папагеоргопулос поиска думата и се обърна към съда: “С цялото си уважение повтарям, че нямам нищо общо със случая. Убеден съм, че някои ще умрат със скрупули”. В отговор председателят на съдебния съвет Георгиос Апостолакис подчерта: “Във всеки случай това няма да сме ние”.

В обосновката на решението се посочва:

“Кметът е назначил за главен секретар своя най-близък сътрудник. Двамата са били в много близки отношения и “тандем” в очите на обществото. Михалис Лемусиас потърсил източник на пари в икономическата служба на общината.

Той стимулирал касиера Панайотис Саксонис да присвои многократно и за неопределен период от време средства в полза на общинската фракция “Анагениси” (Възраждане), чийто лидер бе Василис Папагеоргопулос. Главният секретар успял да принуди касиера да извърши присвояването, като го уверил, че управлението на общината е в негови ръце.

Василис Папагеоргопулос е знаел за всички тези действия, но е стоял встрани и се е преструвал, че не знае. Той предоставил изпълнението на плана на главния секретар. По този начин се задействал “механизмът” за присвояване. Парите са били разпределяни межди тримата. По-късно Саксонис поискал да получава 10 на сто от присвоените суми”, заявил председателят на съда при обявяването на решението.

“Отношенията между двамата не са се повлияли негативно нито след публичността на случаите, в които е бил замесен Михалис Лемусиас. Това означава, че двамата са споделяли важна тайна, която ги е карала да бъдат солидарни един към друг”, допълни той.

Солунчани приеха новината със смесени чувства. Някои, които проследиха делото изразиха подкрепата си в лицето на бившия кмет. Повечето обаче изразиха задоволството си от решението на съда.

“Не ме интересува дали ще лежи в затвора. Това, което е важно е да бъдат върнати парите в общинските каси”.

“Незабавна конфискация на имуществото им и отваряне на банковите сметки на техни близки”, са само част от коментарите в социалните медии.

Малко след обявяването на съдебното решение настоящият кмет на Солун Янис Бутарис заяви, че “сега отговорността да изискаме връщането на парите в касите на общината е наша”.

Сътрудници на бившия кмет разпространиха изявление, което е направил малко преди да бъде откаран в затвора в Диавата. “Без никакви доказателства и въпреки че бе доказано, че конкретният служител е присвоявал средства години преди да поема кметския пост, днес съдът ме осъди на доживотен затвор. Очевидно е, че делото се превърна в политически процес с единствена цел да бъде удовлетворена една тенденция, която иска кръв от политиците”.

Той изразява убеждението си, че “никой солунчанин и никой грък не вярва, че Василис Папагеоргопулос ги е предал” и заявява, че ще очаква решението на съда от втора инстанция след обжалването на днешната присъда.

Категории: Криминална хроника Солунски апелативен съд Василис Папагеоргопулос доживотен затвор
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus