Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Скришни плажове на две крачки от Атина

09 Юли 2010 / 11:07:47  GRReporter
6255 прочитания

Атики означава нещо като „земята с многото плажове” и това не е никак случайно, ако се замислиш колко много заливчета, плажове и скалисти крайбрежни местности има в района около Атина. Проблемът обаче не е в количеството, а в качеството, тъй като жителите на столицата са толкова много на брой, има постоянни задръствания, а на някои места е доста шумно и мръсно. Което всъщност не е част от представата на човек за прекарване на един спокоен неделен ден край морето.

Но средностатистическият атинянин подценява това, което един турист би оценил и затова си брои дните до отпуската и губи това, на което би могъл да се наслади през уикендите в собствения си град. Ето някои предложения за скришни местенца, които прави репортерката на вестник Вима Ели Исмайлиду.

Например общинските плажове на предградието Вулягмени не са пренаселени, нито пък е необходимо за посетителите да платят скъп вход, както например за плажа на свръхлуксозния хотел Астера, който също се намира в предградието. Причината, че не ги посещават много хора е, че са на скалисти места и е необходимо да сте със спортни обувки, за да слезете до там.

 

Тимари

Този красив пясъчен плаж се намира малко след Паля Фокиа на 54-ия км. по крайбрежния булевард. Достъпът е лесен, но пък факта, че няма beach bar ограничава броя на посетителите. Но пък местността крие една изненада за тези, на които има харесва да се откъсват от шумотевицата – един микроскопичен залив със скалички в северната част на плажа, който се вижда единствено от пътя.

 

Рамундас

Трябва да сте внимателни и да имате търпение, за да стигнете до плажа, който се намира под археологическия обект Рамунда. Затова атиняните, които ходят там са малко на брой, а и плажът е предпочитано място от нудистите. Впосока към Граматико, свийте надясно преди да пристигнете в селото при табелата, на която пише Лимнионас и продължете внимателно по много стръмния черен път до табелата, която показва да завиете наляво към Сеси. Там завийте надясно и един стръмен път надолу ще ви отведе до черквата, където ще паркирате и ще се отправите към брега.

 

Второ пристанище Даскалио

Тези, които избират Даскалио за неделния си плаж обикновено стигат до първото пристанище, което е претъпкано от таверни, а пък само на един километър оттам е второто пристанище, което е много по-колоритно и с по-чисти води, а плажът е с малки камъчета и пясък. Малките къщи в близост до плажа напомнят за Китнос.

 

КАПЕ

Малко преди да стигнете до Легрена в посока към Сунио, след като минете Харакас има една голяма табела изрисувана с графити, която показва, че трябва да свиете надясно по черния път. Няколко метра по-надолу има табела, която пише „Собственост на КАПЕ”, която ще ви потвърди, че се намирате на точното място. Добре дошли в скрития рай! Тръгнете по черния път докато стигнете до една равнинка, където ще свиете наляво и ще откриете един голям плаж покрит с хубав пясък, който е известен като плажа на КАПЕ. Ако искате да се усамотите, можете да паркирате на равнинката и тръгнете по пътечката вдясно. Като слезнете ще откриете едно малко заливче, където обикновено има нудисти, но там е подходящото място и за тези, които обичат да се катерят по скали и да разучават подводни пещери.

 

Маратонас

На мястото, което обединява плажа на Маратонас с този на Схиня, се намира един малък плаж с малки камъчета и невероятна гледка. За да стигнете дотам се придвижете до каря на централния път, който минава до плажа на Маратонас, там където започва алеята за колелоездачи. Продължете пеша и ще стигнете до една колоритна таверна, под която се намира малкото плажче.

 

Мати

Придвижавйки се по централния път на Рафина от Мати към Неа Макри, малко преди табелата, на която пише Амбелуполи, ще видите края на нагъсто построените къщи и началото на едни изоставени ниви с борчета. Оттам ако слезете към морето ще видите едно малко заливче, където борчетата стигат чак до бистрите води и има и един тесен плаж, на който не могат да се поберат много хора.

 

 

Категории: плажове атики отпуска уикенд заливи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus