Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Скопие 2014 - етноцентризъм с привкус на мегаломания

24 Октомври 2014 / 12:10:01  GRReporter
2029 прочитания

Полина Спартянова
    Яна крачеше редом с мен към централния площад в Скопие. Тя се беше родила и израснала в столицата на Македония, но като че ли централната част на града й беше толкова непозната, колкото и на мен. Като гостоприемен домакин Яна искаше да ме запознае с всичко непознато и интересно за мен в този край, но си личеше, че не й се ходеше особено в центъра на града, по-известен като „Скопие 2014”. „Откакто започнаха строителните работи по централната част на Скопие избягвам да идвам тук, защото ми става мъчно за стария център на града и се чувствам глупаво сред всички тези паметници, величаещи незнайно какво”, ми казва Яна с нотка на раздразнение в гласа. И тя като много от младите македонци ще търси варианти за бъдещето си развитие в чужбина, защото не вижда възможност да се реализира в родната си страна.
    Но на фона на проекта „Скопие 2014” проблемите на Яна започват да изглеждат миниатюрни, защото грандоманщината на новия център на града започва да ни залива от всички страни. Влизаме през триумфалната арка „Македония”, върху която са изобразени всички моменти от македонската история, станали повод за „триумф”, включително написването на славянската писменост от братята Кирил и Методий и разпространението й от Климент Охридски. Още от триумфалния вход на центъра на Скопие се вижда най-известният (според Tripadvisor) и най-големият паметник от проекта – на безименния конник. Още при представянето на проекта за паметника преди няколко години той бе заплануван като монумент на Александър Македонски, но това предизвика поредният проблем в гръцко-македонските преговори за името на младата 23-годишна държава.
    Статуята на конника без име е висока 22 метра, тежи близо 30 тона и е издигната върху 10-метров бетонен постамент, върху който са монтирани релефни сцени от боевете на Александър Македонски. И за да е пълен кичът – в подножието на паметника е инсталиран фонтан, който разпръсква водата по много и различни начини, а през нощта това шоу се придружава и от музикална водна програма. Инвестираните 10 милиона евро във въпросния паметник не само че не придават желаното величие на незнайния конник, а той изглежда така сякаш рекламира някое казино или нощен клуб. Вероятно никой не знае името на големия войн, защото той самият изпитва срам да си го признае пред широката публика.
    През последните няколко години „Скопие 2014” нашумя с това, че е може би най-голямата строителна площадка в Европа, сравнена с останалите столици на Стария континент. По официални данни на правителството на ВМРО-ДПМНЕ, което финансира проекта, той възлиза на около 208 милиона евро, но според опозицията са изразходвани близо половин милиард евро. И резултатът е налице  - за три години национално-консервативното правителство на премиера Никола Груевски успява да издигне за тази сума 40 паметника и 20 монументални сгради в централната част на Скопие, като строителните работи продължават и до днес, въпреки че трябваше да приключат за новата 2014-та година. Целта на скъпия и мегаломански проект е да покаже, че македонците са горд европейски народ със своя цивилизация и културно наследство, но в същия момент е много добро прикритие за множеството финансови измами на правителството на Никола Груевски, който е на власт от 2006 досега.
    Въпреки че в началото на своето управление преди осем години председателят на ВМРО-ДПМНЕ обещава евроатлантическа интеграция и подобряване на външните отношения със съседните страни, днес дори не може да се помисли в тази насока. Блокадната политика на Гърция спрямо Бивша югославска република Македония заради спора за името „Македония” помага на Груевски да стабилизира и „закотви” своя режим в малката двумилионна държава. Най-вероятно той не търси помирение с южната си съседка, защото това би придвижило Македония към нежелани от него реформи за започване на преговори по присъединяването й към Европейския съюз. Президентът на България, Росен Плевнелиев, също допринесе за стимулирането на популистката политика на Груевски като изрази позицията на страната си, че двете страни се нуждаят от договор за добросъседство, преди да започнат своето съжителство в рамките на съюза.
    През осемте години на своето управление министър-председателят на Македония Никола Груевски постепенно изгражда своята авторитарна полудемокрация върху боледуващото македонско самосъзнание, в която контролира ключови съдебни и административни институции и голяма част от медийния сектор в страната. Кулминацията на неговата политика на популизъм и етноцентризъм е проектът „Скопие 2014”, към когото победоносно гледа 30-тонният меден безименен конник. „Проектът "Скопие 2014" повдигна главата на македонците в Македония, показа много неща, свързани с идентичността на тази нация и този народ.” е мнението на Груевски по въпроса.

Категории: Скопие 2014 Република Македония Никола Груевски Александър Македонски спор с Гърция за името на Македония
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus