Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Синдикатите: Живеем под икономическа окупация

04 Март 2010 / 22:03:29  Виктория Миндова
1701 прочитания

Над пет хиляди души се събраха в центъра на Атина, за да изразят общото си недоволство от извънредните икономически мерки на социалистическото правителство на ПАСОК. Протестиращите бяха блокирали булевард Панапистимиу между площадите Синтагма и Омония в сърцето на гръцката столица. На малка трибуна пред Националната библиотека говореха синдикални дейци и партийни лидери от лявата опозиция. Мегафоните на площада гърмяха с речите на разпалените оратори, които говореха за икономическа окупация и финансов деспотизъм. „Това са противообществени мерки, които ще изтощят страната и ще превърнат Гърция в икономическа и социална пустиня,” заяви председателят на парламентарната група на радикалната левица Алекос Алаванос.

Протестиращите държаха червени знамена с лозунги, призоваващи за непримирение и революция. Млади и стари развяваха червени флагове с издигнати юмруци, закани, както и незабравимия символ сърп и чук. „Не пипайте заплатите, пенсиите и здравните осигуровки!”, „Или те, или ние” (не се уточнява за кой става въпрос ), „Не! на програмата за стабилност и развитие!” – това бяха само част от лозунгите написани върху големи платна. Между знамената на различните леви фракции в протеста се виждаха и червено-черните флагове на анархистите. Младите момчета и момичета, облечени в черно обикаляха в тълпата, пушеха цигари и гледаха сериозно, като избягваха да влизат в обектива на камери и фотоапарати. Протестиращите бяха държавни служители, студенти, пенсионери, случайни минувачи или просто хора, които май нямаха нищо по-добро да правият в четвъртък вечер. „Дойдох заради протеста, харесва ми вкусът на революцията. После с приятели ще отидем да пием по бира,” каза момче от тълпата.

Млада студентка раздаваше листовки, в които се призоваваха гражданите да се обединят в общ опозиционен фронт с непрекъсната стачка, докато правителството не се откаже от извънредният пакет от рестриктивни икономически мерки. „Първата стъпка към възстановяване на икономическата стабилност не страната трябва да е одържавяването на всички банки и големи предприятия. Богатството натрупано за сметка на работническата класа ще може да се разпредели между обикновените хора, заети в производството в Гърция,” това заяви 22-годишна студентка по икономика със страст и огън в очите на четвърти март 2010 година.

Докато гръцкото правителство се бори да възстанови доверието на европейските партньори и финансовите пазари в Гърция, гръцките граждани упорито отказват да приемат новите промени, наложени от финансовия срив на вътрешната система. Стачните действия продължават като в петък пети март ще бъдат затворени болници и училища. 24-часова стачка обявиха и всички транспортни организации. Гърция ще осъмне без автобуси и железници, а авиокомпаниите ще прекратят всички полети между 12 и 16 часа следобед. В Атина няма да се движат нито метрото, нито градския влак, нито тролеите, нито автобусите – ще бъде блокирана цялата градска мрежа.

По инициатива на двата най-големи работни синдиката (Профсъюзът на държавните служители и Общата конфедерация на гръцките работници) работата в петък ще бъде прекратена в 12 часа на обед. Синдикатите приканиха в един часа следобед всички граждани, които не са съгласни с новите мерки на правителството да се обединят в общ протест пред парламента. В същото време вътре в парламента ще бъде внесено за окончателно гласуване законопроекта „Защита на националната икономика – извънредни мерки за усвояване на финансовата криза”. Той трябва да влезе в сила до 15 март, когато официално ДДС ще се увеличи с два пункта и ще стана 21%. Увеличенията на акциза върху горивата, цигарите и алкохола влезе незабавно след обявяването на извънредните мерки.

Категории: ИкономикаКризаСтачкиПротести
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus