Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Синдикалисти пречат на потенциални инвеститори да разгледат летища

12 Март 2014 / 13:03:13  GRReporter
793 прочитания

Гръцките синдикалисти полагат всячески усилия, за да попречат на приватизациите в страната, за които толкова много се говори и пише, но много малко се прави.

През последните две седмици почти всекидневно кандидат-инвеститорите са изправени пред “гнева” на синдикалистите от Федерацията на служителите в гражданската авиация, които не им позволяват да влязат и разгледат обектите, където искат да инвестират. В същото време пречат на колегите си да издадат необходимите документи за провеждането на тези посещения.

Най-пресният пример е от понеделник на летище “Македония” в Солун. Начело с председателя на федерацията Василис Алевизопулос, който беше пристигнал специално за тази цел от Атина, синдикалистите окупираха офиса на директора на летището, за да попречат на потенциалните инвеститори да разгледат помещенията.

Представители на консорциума, в който участват гръцките компании МЕТКА и AEGEAN и една компания от Аржентина бяха възпрепятствани от синдикалисти-членове на местната организация на служителите да разгледат солунското летище. Протестиращите викаха лозунги срещу приватизациите и не пускаха посетителите да влязат. Предвид създалото се напрежение заместник-директорът на летището Янис Воядзис успя да покаже само малка част от помещенията на представителите на консорциума, който се готви да внесе обвързваща оферта през юни.

Няколко дни по-рано, на 5 март членовете на други потенциални инвеститори не успяха да видят нищо, тъй като синдикалистите, оглавени от председателя на федерацията блокираха напълно достъпа им до помещенията на летището. Единствените, които успели да разгледат нормално обекта били представители на групата от компании Копелузос, които посетили летището на 25 февруари.

Във връзка със сключването на концесионни договори на различни части на летището, помещенията се намират в процес на модернизация, която включва и удължаване на пистата с 1000 метра в морето на залива Термаикос. По този начин в Солун ще могат да кацат и излитат големи самолети, които извършват трансатлантически полети. Проектът трябваше да бъде изпълнен още през 2011, но сега не се очаква по-рано от 2015. Заслужава да се отбележи, че през 2013 през солунското летище са преминали 4,5 милиона пътници, а прогнозите за тази година предвиждат увеличение на трафика.

Федерацията на служителите в гражданската авиация проведе “символични” окупации и на летищата на островите Родос, Санторини и в Хания на остров Крит.

Първата им акция бе на 27 февруари в Хания, където се събраха голям брой членове на федерацията от цяла Гърция. Заедно с местни хотелиери, представители на областната управа и други членове на местни институции те забавиха с 4 часа посещението на представителите на потенциалните инвеститори от консорциума Fraport-Slentel.

Веднага след това Фондът по приватизации издаде съобщение, в което посочва, че решението за оползотворяване на летищата в провинцията е категорично и окончателно, тъй като това ще модернизира тяхната инфраструктура и ще подобри услугите.

Въпреки това на 4 март последва нов случай на синдикален отпор, отново на летището в Хания. Все пак представителите на консорциума Corporation America – METKA успяха да разгледат обекта без особени проблеми.

На 6 март синдикалистите успяха да забавят с около час посещението на представителите на Fraport-Slentel на летището в Санторини. В същия ден в Родос бе възпрепятствано посещението на представители на международното летище в Атина. Същата синдикална тактика бе приложена и по време на третото посещение на потенциални инвеститори на летището в Хания на 6 март. Тогава те забавиха с около час огледа от страна на представители на консорциума, който управлява летището в гръцката столица. 

Категории: Икономика приватизации летища синдикални протести
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus