Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Аржентински бизнесмен купува 21 гръцки летища

25 Януари 2014 / 12:01:30  GRReporter
1217 прочитания

Аржентинският милиардер Едуардо Еурнекян, собственик на фирмата за управление на летища „Corporacion America” изглежда обмисля идеята  да разшири инвестициите си в Южна Европа, като се възползва от ниските цени след кризата.

„Нашият холдинг ще навлезе много активно в сектора, защото има много възможности, които да бъдат използвани след кризата” заяви Мартин Еурнекян, който е начело на „Corporacion America” и е племенник на Едуардо, в интервю на 22 януари в Давос, Швейцария. „Нашата мисия е да се разширяваме в Америка и Европа, наблягайки на Средиземноморието. Винаги инвестираме в проекти, които позволяват запазване на контрола над управлението” добавя той.

Успоредно с това бизнесменът отбеляза в изявлението си, че „Corporacion America”, която има приходи от 1,2 милиарда долара годишно, няма финансови нужди в момента, които да трябва да бъдат покрити от пазара на облигации. „Компанията използва приходите си от издаването облигации на стойност 300 милиона долара през 2010 за да поднови летището Езейза в Буенос Айрес, и се финансира на ниска цена от бразилската банка за развитие BNDES” добави той.

Както предава агенция Bloomberg, очаква се фирмата да внесе оферти в конкурса на Агенцията за публичната частна собственост за 21 гръцки летища. Гръцкото правителство пристъпва към постепенна функционална независимост на провинциалните летища  чрез категоризирането им по групи, които по-късно ще бъдат приватизирани на базата на напредъка  или ще бъдат ликвидирани  като резултат от сделка или поредица от сделки. След такава приватизация Службата за гражданска авиация  ще запази ролята си на регулатор на авиационните услуги и на доставчик на услуги за контрол на въздушното движение.

Агенцията за публичната частна собственост провежда отворен международен конкурс за две групи, съставени от 14-20 провинциални летища, чрез предоставяне на експлоатацията им на частни инвеститори. Останалите провинциални летища  ще бъдат прехвърлени според разпоредбите на закона на Компания за менажиране на регионалните летища., която е 100% държавна собственост. Секторът на регионалните летища в Гърция включва 39 летища, между които и онези в Солун, на островите Родос, Кос, Корфу, Закинтос, Санторини, Лесвос, Самос и Миконос, както и в Ханя на остров Крит.

„Corporacion America” ще придобие през следващите дни 23% от летището в Пиза, Италия, и планира да обедини летищата в Тоскана като добави и летището на Флоренция. Холдингът ръководи 51 летища в света и освен в Гърция, ще подаде оферти и за летища в  Перу, Колумбив и Чили.

Кой е Едуардо Еурнекян

Според класацията на списание Форбс, 81-годишният Едуардо Еурнекян се смята за втория по богатство аржентинец, с лично състояния 1,8 милиарда долара.

Роден е на 4 декември 1932 и е с арменски произход. Заедно с родителите си емигрира в Аржентина, където започва разширяването на бизнеса си от малка кабелна телевизия през 1988, печелейки 350 милиона долара от продажбата й.

Част от бизнеса му са били и 4 радиа и вестник- „El Cronista” в Буенос Айрес, 33 летища в Аржентина, както и авиокомпанията LAP.

Менажира 51 летища в Латинска Америка и Европа, основен акционер е в Пощенските служби на Аржентина, експлоатира и  250 000 хектара земи за производството на вино, зърнени храни и други.

Категории: гръцки летища приватизация Едуардо Еурнекян
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus