Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Шепа стачкуващи докери ще доведат Пирея до просешка тояга

29 Май 2010 / 11:05:50  GRReporter
1546 прочитания

За пореден път става ясно, че браншовите интереси на едно съсловие не само не са показателни за интересите на цялото гръцко общество, но и действат в техен ущърб. Става дума за прословутия круазиерен кораб Зенит, който безуспешно се опитва да акостира на пристанището в Пирея, за да стовари на гръцки бряг стотици туристи, готови да пръснат парите си, за да поощрят гръцката икономика. И все не успяват, защото сърдити гръцки докери стачкуват и не им позволяват да слязат на брега. Разбирате ли? Гръцките докери в момента вредят на цял куп малки и средни предприятия, също гръцки. Да не говорим за моралната вреда, която причиняват на страната си като неблагонадеждна туристическа дестинация.

Гръцкият туризъм е заплашен да изгуби над 10 милиона евро приходи тази година само поради постоянните стачки, организирани от работниците на пристанище Пирея. Те се бунтуват срещу възможността на пристанището да спират кораби, на които не работят гръцки моряци. Това според тях е в нарушение на работните им права, тъй като до намесата на МВФ в Гърция държавата им гарантираше, че само кораби с определен процент гръцки моряци на борда могат да пускат котва в гръцки пристанища. След сключването на договора с МВФ обаче това положение се промени. И затова профсъюзът на гръцките моряци негодува и обяви поредната 24-часова стачка в понеделник 31 май, с която ще блокира влизането и излизането на кораби и фериботи от гръцкото пристанище и по този начин ще осуети  за пореден път акостирането на малтийския круазиерен кораб Зенит.

„Затворените професии са монополни организации на пазара, които оперират в противоречие на принципите на пазарната икономика,” разясни преди време за GRReporter шефът на Института за икономически и индустриялни изследвания в Атина Янис Стурнарас. „Превозите на стоки и каботажа при фериботите са пример за два сектора, от които гръцката икономика губи милиарди евро от неусвоени приходи, данъци и такси,” поясни той.

В същото време от представителите на търговските камари на Атина и Пирея приканиха моряшките синдикати да проявят  здрав разум и да прекратят неспирните стачни протести. По данни на търговските съюзи едно от всеки пет евро в Брутния Вътрешен Продукт на страната е резултат от туристическия поток. С блокирането на пристанището дребните търговци в града са лишени от възможността да се възползват от туристическия поток на чуждестранните луксозни кораби. Сувенирните магазини, малките таверни и други малки и големи бизнеси, които зависят пряко или косвено от туризма в Гърция страдат най-много от стачните действия на морските работници.

Туристите от круазиерните кораби спират за няколко часа в Пирея и за тези часове искат да направят всичко - да видят Акропола, да се разходят из Плака, да си купят сувенири и да похапнат в традиционна гръцка таверна. И за целта си развързват портфейлите охотно. „За пореден път гръцкия туризъм стана жертва на стачните действия на една шепа хора,” заявиха в протестно писмо срещу стачката членовете на Профсъюза на туристическите предприятия до Министерството на икономиката, туризма и търговския флот.

Почивали ли сте някога на круазиерен кораб? Ако отговорът е "да", то сте наясно с дългите часове, които прекарвате в една и съща компания около басейните на кораба, в ресторантите и баровете му или на палубата с взор в хоризонта. Звучи романтично, но в повечето случаи е досадно. Още по-често е съпроводено и с морска болест - повръщания,главоболие, виене на свят, липса на апетит. И с нетърпение чакате следващата спирка, където ще можете да стъпите на твърда земя. Да ходите по нея без да се налага да пристъпвате разкрачени за по-голяма устойчивост и да се придържате по перилата на корабните коридори, защото плавателният съд е ударен от силна вълна. Вие очаквате с нетърпение следващата спирка, която ще ви оттърве от клатещата се земя, досадната компания или просто ограниченото жизнено пространство. И някакви стачкуващи моряци ви я отнемат. Е, ако това ви се случи веднъж, отписвате дестинацията...

Туристическият кораб Зенит е собственост на компанията Pullmantur , която е дъщерна на туристическия гигант в морския туризъм Royal Caribbean Cruises. Превозва над хиляда и петстотин почиващи и до края на сезона се очаква да извърши поне 34 маршрути в гръцки води. Компанията Royal Caribbean Cruises има още 11 круазиерни кораба, които кръстосват Егейско море и се очаква да акостират на 44 гръцки пристанища. Всеки кораб от веригата Royal Caribbean превозва почти две хиляди туристи, които искат да се насладят на гръцките плажове и да похарчат парите си в гръцките таверни, магазини и заведения. Стачните действия срещу каботажите в туристическото мореплаване нараняват и без това съкрушената картина на гръцката икономика и възпрепятстват влизането на нови инвестиции в страната.  

Круазиерният кораб Зенит в крайна сметка анулира акостирането си в Пирея и ще отплава директно за Малта. Той ще направи последен опит да акостира на пристанище Пирея на 7 юни тази година. Ако пристанищните работници отново блокират Пирея, управата на Зенит ще промени трайно курса към по-гостоприемни пристанища, като това на Кушадасъ в Турция срещу гръцкия остров Самос.

Категории: ИкономикаПазариКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus