Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стачка на фериботните работници парализира Пирея за едно денонощие

26 Април 2010 / 16:04:04  GRReporter
2467 прочитания

Отварянето на така наречените затворени професии на принципа на свободния пазар разбуни духовете в търговския флот и фериботния транспорт в Гърция. 24-часовата работна стачка се организира в знак на протест срещу навлизането на чуждестранни фериботни компании в гръцкия морски транспорт. На пристанището в Пирея над 20 фериботи няма да изпълнят планираните курсове до остров Крит, Кикладските  острови, и Додеканезите в югоизточна Гърция.

Отмяната на каботажното плаване влиза в програмата на социалистическото правителство за засилване на конкурентоспособността на местния пазар. Икономически анализатори оценяват, че днес цените на фериботните превози, особено при по-отдалечените дестинации са завишени в сравнение с тези на други морски страни в Европа като Италия и Испания. Целта на държавното управление е да направи по-достъпен и евтин фериботния транспорт, като увеличи броя на фирмите, които оперират на пазара. Поощряването на конкурентостта ще повиши качеството на предлаганата услуга и установи цените на едни по-адекватни и достъпни нива. По данни на Института за търговски и индустриални изследвания отварянето на корабния каботаж в страната ще донесе около 1% от БВП допълнителни приходи в бюджета.

Основната причина за протеста на фериботните работници е, че с освобождаването на пазара ще се загубят работни места за гръцките моряци, които по същество са по-скъпата работна ръка от чуждестранните им колеги. Затова от Гръцката федерация на моряците организира стачния протест. От федерацията се заканват, че ще блокират качването на 1500 пътници, които трябва да отплуват от пристанище Пирея на 26 април тази година с малтийския круиз  „Зенит”. Като довод за блокадата е фактът, че на борда на чуждестранния кораб не работи нито един гръцки моряк. Синдикатите са категорични, че с отмяната на каботажа гръцкия търговски флот ще загине.

В опровержение на това твърдение са резултатите от проучването на Европейската комисия. които показва, че с отварянето морските линии Гърция ще печели около 1,6 милиарда евро годишно, в сравнение с досегашните 10 милиона евро на година.

Категории: ИкономикаПазариКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus