Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Сблъсък между Евангелос Венизелос и Алексис Ципрас

17 Януари 2013 / 22:01:43  GRReporter
997 прочитания

СИРИЗА е сила, която дърпа Гърция назад, настоя Евангелос Венизелос в заключителната си реч преди обявяване на гласуването за лицата, които ще бъдат разследвани по случая Лагард. Той нарече парламентарната опозиция “съюзническите сили на регресията” и “организация за разпространение на лъжливи новини”.

Според него заличаването на ПАСОК е цел на радикалната левица. Начинът, по който това може да стане е като се унищожи председателят на социалистическата партия. Затова СИРИЗА настоява името на Венизелос да влезе в центъра на разследващата парламентарна комисия. Той обвини радикалната левица, че е неспособна да се задържи на нужното ниво отредено за парламентарната опозиция и добави: “Господа от СИРИЗА, не можете да се справите с новата си парламентарна роля”, каза Венизелос.

“Както сега хвърляте на кучетата слабото звено (Георгиос Папаконстантину), за да се отървете от отговорност, така ще ви хвърлят и вас утре тези, които до днес ви поддържаха (кредиторите)”, заяви в отговор лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас. Той настоя, че този, който трябва да отговаря по случая със списъка Лагард, всъщност трябва да е Андонис Самарас.

“Премиерът е този, който спасява своите сътрудници от коалиционното правителство”, заяви Ципрас. Той подчерта, че списъкът Лагард крие в себе си поредица от скандални сделки, забъркани в предишни години и това е основният мотив на днешното управление за покриване на списъка Лагард.

Докато духовете в пленарната зала се разгорещяваха, социалните медии бяха залети с хиляди коментари около дебатите свързани със списъка Лагард. Коментарите и статусите вървяха успоредно с речите във Фейсбук и Туитър – някои шеговити, други ядосани, а трети просто възмутени.

“Колкото повече говори Венизелос, толкова по-голяма е вероятността да изнерви Нова Демокрация и Демократичната Левица и да вземат и него да го сложат на мушка”, коментира потребител във Туитър 40 минутната реч на лидера на ПАСОК.

Друг потребител на социалната мрежа заяви, че Ципрас остава неграмотен политически и Венизелос все още защитава по-добре позциите си в парламентарните дебати.

Един коментар, обаче спечели първенството сред потока от мнения и той беше, че се очаква “Четири урни и едно погребение”, което със сигурност ще е за политическата кариера и обществената репутация  на Георгиос Папакоснтантину. Началният план за седем урни и три гласувания беше отменен и беше заменен с предложението на управляващата коалиция - четири урни поотделно за Георгиос Папаконстантину, Евангелос Венизелос, Георгиос Папандреу и Лукас Пападиму. Обсъжданията около техническите подробности как ще се проведе гласуването, за да се потърси отговорност от политическите лица замесени в скандала със списъка Лагард погълнаха дебатите и изместиха самото гласуване. 

Категории: Политика списък Лагард Венизелос Ципрас дебати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus