Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Самарас и Давутоглу се срещат на 5 декември в Атина

10 Ноември 2014 / 16:11:32  GRReporter
695 прочитания

Министър-председателите на Гърция и Турция ще се срещнат в Атина на 5 декември, съобщиха гръцките медии. Срещата ще се състои в рамките на програмираното заседание на Върховния съвет за сътрудничество между двете страни, което ще се проведе в гръцката столица на 5 и 6 декември.

Това ще бъде третото заседание на съвета. То се организира в отзвука на покачването на напрежението в Средиземно море след навлизането на турски изследователски кораб в изключителната икономическа зона на Кипър.

Обстановката се нажежи още повече от вчерашното нареждане на главнокомандващия турския военен флот Бюлент Бостаноглу, според което “ако турски кораби се пресрещнат с гръцки или израелски военни кораби в Източното Средиземноморие да реагират по правилата за военна намеса”. Той посочи, че правилата са били предадени на щаба от канцеларията на турския премиер. Според гръцки медии, те са били определени през 2012 вследствие на възникналото напрежение между Турция и Сирия и сваления от Дамаск турски военен самолет. “Всеки военен обект, който стига до границите на Турция по начин, който представлява опасност за сигурността, ще се определя като заплаха и ще бъде разглеждан като военна цел”, съобщи на 26 юни 2012 тогавашният премиер и днешен президент на Турция Реджеп Тагип Ердоган. 

Реакцията на Анкара бе провокирана от съвместната декларация, която приеха в Кайро Египет, Гърция и Кипър за ускоряване на преговорите по определянето на морските граници помежду им. Трите правителства призоваха Турция да прекрати опитите да проведе проучвания за залежи на природен газ в частта на Източното Средиземноморие, която е част от кипърската изключителна икономическа зона. Следващия месец ще се проведе среща на върха между трите страни.

Така или иначе тежката атмосфера в отношенията между Анкара и Тел Авив се усложнява допълнително и от засилването на сътрудничеството между Гърция, Кипър и Израел. След няколко дни ще се проведе среща на главните секретари на министерствата на външните работи на трите страни в Атина, които ще подготвят организирането на среща на върха в края на януари 2015.

Според гръцки медии Атина следи събитията в Източното Средиземноморие с внимание и отбягва прибързаните действия. Опитни дипломати посочват, че е поставено началото на един последователен процес, основан на морското право, който по никакъв начин не включва действия срещу някоя трета държава.

Ходът на събитията извежда отново на преден план и въпроса за гръцкия остров Кастелоризо. Анкара оспорва открито наличието на шелф и изключителна икономическа зона около него, защото в този случай гръцката изключителна икономическа зона граничи с тази на Република Кипър.

В същото време, в интервю за вестник “Милет”, турският министър по европейските въпроси Волкан Бозкир посочва, че решението на Кипърския въпрос не зависи от Анкара. “Решението не може да бъде дадено нито от Турция, нито от Европейския съюз и европейските страни, които дадоха правото на гръцкокипърското ръководство в Южен Кипър да се държи като разглезено дете”.

“Кипърските гърци са разглезеното дете на Европа. Те никога не са били принудени да се справят с последствията на действията си и затова продължават да имат същото поведение”, каза Бозкир и отправи призив към важните страни в Европейския съюз да поемат своите отговорности. “Убедете гръцкокипърските управляващи и не им позволявайте да продължават така”.

Според турския министър събитията в Сирия и Украйна са отклонили вниманието на САЩ от Кипърския въпрос и не са позволили на преговорите за решаването му да приключат успешно.  

Категории: Политика Андонис Самарас Ахмет Давутоглу Върховен съвет за сътрудничество между Гърция и Турция Източно Средиземноморие Кипър Израел Кипърски въпрос Кастелоризо
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus