Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

„Хватката” на Анкара в Кастелоризо

28 Април 2012 / 18:04:05  GRReporter
1832 прочитания

Внезапна тревога бе обявена в средите на гръцката дипломация след официалното съобщение в Държавния вестник на Турция, че райони в Егейско море, които се намират в гръцката изключителна икономическа зона, са отдадени за проучвания и сондажи.

На практика турската дипломация премина към третия етап на оспорване на статуквото в Егейско море, като публикува в Държавен вестник карти, на които са отбелязани разрешителните за сондажи в райони, граничещи с гръцкия остров Кастелоризо и представляващи част от гръцката икономическа зона.

Ако погледнем тези райони на картата, става ясно, че Анкара се опитва да отдели гръцката икономическа зона от тези на Кипър и Египет.

Трите етапа на турската експанзия

Първият етап от оспорването на статуквото в Егейско море започва през 1973 с публикуването на карта с районите за проучване в рамките на гръцкия шелф. По-късно следва операция с изследователския кораб „Хора”. Втората фаза започва с кризата в гръцко-турските отношения през 1996, предизвикана от спора около необитаемия гръцки остров Имия. Според дипломатическите наблюдатели, третият етап започва на 27 април 2012, в разгара на предизборната кампания в Гърция, в навечерието на Срещата на върха на НАТО, седмица преди втория тур на президентските избори във Франция и докато Европа е разтърсвана от дълговата криза на страните от европейския юг.

Един поглед върху шестте указа, публикувани в петък, 27 април в Държавен вестник, е достатъчен, за да се уверим, че Турция се опитва да изправи Гърция пред свършен факт. Проучванията за въглеводороди в района между островите Родос, Карпатос и Кастелоризо,  представляват алиби, а не предположение, че там съществуват залежи. Става дума за чисто дипломатически ход, с цел да се оспори правото на Атина върху тази част от икономическата зона.

На практика така Анкара отговаря на намеренията за „изравняване” на кипърските и израелските интереси, които от географска гледна точка започват на изток от Крит и стигат на юг от острова. Става въпрос за израелските компании, които преди няколко седмици проявиха сериозен интерес да получат разрешително за проучване и сондажи в морето на юг от Крит, на публичен търг, обявен от гръцкото правителство.

Указите

Предоставените от турското правителство разрешителни принадлежат вече на държавното акционерно дружество за експлоатация на въглеводороди. Става въпрос за шест отделни указа, които се отнасят до райони в източно Средиземно море и Егейско море.

Всеки указ е придружен от карти с координатите на района, предназначен за проучване, сондажи, експлоатация на въглеводороди.

Гръцката реакция

Отговорът на гръцката страна бе светкавичен. В свое съобщение говорителят на министерството на външните работи Григорис Делавекурас подчертава, че «публикуването в Държавен вестник на Република Турция на редица решения, взети от турския министерски съвет на 16 март 2012, относно издаването на разрешителни за извършване на проучвания и сондажи, в райони, сред които и райони на юг от гръцките острови Родос и Кастелоризо, противоречи на законите на морското право и по никакъв начин не може да засегне правото на собственост на Гърция, основаващо се на международното право».

«Нашата позиция по този въпрос е известна, обявявали сме я многократно пред турската страна. Според съответните разпоредби на Международната спогодба за морското право, някои от районите, споменати във въпросните решения, включват части от гръцкия шелф. Министерството на външните работи ще предприеме всички необходими действия за защита и опазване на суверенитета на Гърция», се казва в съобщението на гръцкото външно министерство, което ще изпрати и протестна нота до турското външно министерство.

Няколко дни по-рано началникът на Генералния щаб за национална отбрана генерал Михаил Костаракос посети необитаемия остров Зурафа, за да инспектира построения там фар, пострадал при силна буря преди няколко седмици. Остров Зурафа, намиращ се над нефтено находище, се смята за ключова точка при определянето на гръцкия шелф в Егейско море, затова посещението на гръцкия генерал там се тълкува като послание към Анкара.

По-рано министърът на отбраната Димитрис Аврамопулос бе посетил други два необитаеми острова в района – Фармакониси и Агатониси, а източници от министерството споменават, че във ведомството се готвят за „горещо лято”.

 

 

 

Категории: Турция проучвания сондажи нефт гръцки шелф Кастелоризо Родос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus