Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Самарас: Няма да позволя страната да се превърне в разградено лозе

05 Октомври 2012 / 17:10:59  GRReporter
993 прочитания

С няколко кратки изявления гръцкият министър-председател Андонис Самарас отправи обръщение към гражданите на страната, което обаче имаше получатели и извън нея.
“В този момент правителството води битки на всички фронтове за реабилитирането на имиджа на страната и нейното спасение, за да не бъдат загубени големите жертви на гръцкия народ”, посочи той.
Първият му коментар засягаше вчерашното нахлуване на работници от корабостроителниците в Скарамангас в министерството на отбраната и последвалите бурни протести с участието на представители на леви партии и синдикални лидери.
“Всички, които си мислят, че ще позволя държавата да се превърне в разградено лозе се самозаблуждават. Не сме се отказали от целите, ще продължим усилията си”, заяви той пред премиерската резиденция Максиму.
“Съжалявам много за всички онези, които знаят значението на законите и демокрацията, които не само не помагат, но създават пречки и наливат олио в огъня”, допълни той малко след завръщането си от Париж, където бе един от специалните гости на международния конгрес, организиран от международното издание International Herald Tribune по случай 125-годишнината от учредяването му.
В отговор на въпрос за предстоящото посещение на немския канцлер Ангела Меркел в Атина следващия вторник Андонис Самарас го определи като “много положително събитие”. “Ще посрещнем г-жа Меркел както подобава на лидера на една голяма сила и приятелска държава, каквато е Германия”.
Както се очакваше опозицията не прие новината с въодушевление. От СИРИЗА определиха посещението на немския канцлер като “още една демонстрация на прекланянето пред банкерите и капитала”.
“Г-н Самарас продължава да не си дава сметка къде точно се намира. Единствената битка, която дава кабинетът е комуникационната акция с цел да бъде измамен гръцкият народ и да бъде изнуден да приеме новите жестоки мерки на меморандума”.
Недоволство изразиха и от партията на Независимите гърци. “Г-жа Меркел трябва да убеди гръцкия народ, че освен да клати пръста си и да изисква жертви, докато страната й печели от кризата десетки милиарди евро, има волята да работи за една Европа на нациите, а не за една немска Европа”, заяви представителят на партията Христос Зоис.

От партийната централа обявиха, че в деня на посещението на Ангела Меркел Независимите гърци ще организират протест пред сградата на немското посолство в Атина. От партията посочиха, че искат да покажат несъгласието си “превръщането на Гърция в немски протекторат”. Независимите гърци ще предадат на немския посланик “протестен манифест, за да изискаме немските репарации и връщането на окупационния заем, както и предаването на списъка с имена, съставен от бившия директор на Сименс в Гърция, Михалис Христофоракос на гръцките власти”.
Като провокация и обида за гръцкия народ определят посещението и от извънпарламентарната партия “Арма политон”. Според нейните членове то напомня “за убиеца, който се завръща на местопрестъплението”. Те приканват “всички гърци да посрещнат Ангела Меркел така, както заслужава”.
В същото време най-големите синдикати в страната ГСЕЕ и АДЕДИ обявиха тричасова стачка и протест на площад Синтагма, за да посрещнат немския канцлер.
“Синдикатите отговарят с протести на неолибералната политика, която се прилага на европейско и национално ниво според заповедите на г-жа Меркел и европейските лидери”, се посочва в съобщение на синдиката на служителите в държавния сектор АДЕДИ.
Програмираният за понеделник протест пред парламента ще се проведе нормално, информираха синдикалните ръководства.

Категории: Политика Андонис Самарас обръщение Ангела Меркел посещение протести
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus