Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Ангела Меркел на изненадващо посещение в Атина

05 Октомври 2012 / 11:10:10  GRReporter
1228 прочитания

Виктория Миндова

Германският канцлер Ангела Меркел ще посети Атина във вторник, 9 октомври, съобщи неин говорител, цитиран от агенция Блумбърг. Изненадващото решение бе взето след забоксувалите повече от седмица преговори между гръцкото правителство и представителите на международните кредитори за програмата за финансова стабилизация на страната в следващите две години. Гърция ще получи следващия транш от финансовата помощ на стойност 31 милиарда евро, само ако постигне съгласие с кредиторите.

Наблюдателите тълкуват изненадващото посещение на Ангела Меркел като сигурен знак, че Гърция няма да бъде включена в дневния ред на заседанието на Eurogroup в понеделник. Това означава, че страната ще получи следващия транш най-рано през ноември.

Последното посещение на Ангела Меркел в Атина беше през 2007, когато се срещна с тогавашния гръцки премиер Костас Караманлис, с когото поддържаше отлични връзки.

Междувременно в Атина продължават усилени преговори между правителството и представителите на Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия. Разговорите в петък продължават над три часа вече и все още няма информация дали има напредък.

Представител на финансовото министерство заяви, че се обсъждат сивите зони в бюджета. “Разговорите се водят за приходите, разходите и приватизациите до момента”, заяви пред журналисти същият източник в коридорите на министерството на финансите. Той добави, че преговарящите все още не са стигнали до конкретизиране на мерките свързани с фискалната консолидация, за които правителство и кредитори имат разногласия.

След като излезе новината, че германският канцлер Ангела Меркел ще посети гръцката столица, финансовото министерство излезе с официално съобщение. “Правителството и надзорната тройка работят 24 часа в денонощието, за да може в понеделник на Eurogrup да се установи достигнатия напредък и темата на Гърция да влезе в програмата на срещата на върха на лидерите от Европейския съюз”. В понеделник осми октомври основната тема на разговорите между финансовите министри ще е спасяването на Испания. Ако Гърция няма съгласие с надзорната тройка, ще изпадне от програмата на срещата. Следващият й шанс е срещата на върха, която е планирана за 18 октомври. На нея трябва да се вземе крайното решение за отпускането на финансовата помощ от 31,5 милиарда евро.

В края на краищата разговорите между кредиторите и правителството не стигнаха до никъде. Двете страни ще се срещнат отново в събота сутринта, за да подхванат отново темите на фискалната консолидация и управлението на бюджета. Представители на гръцкото правителство заявиха, че на масата на преговорите ще се сложи и въпросът с оздравяването на банковия сектор, който е най-сериозно засегнат от забавянето на следващия помощен транш. Над 70% от помощта, която Гърция очаква в следващите седмици е предвидена за рекапитализиране на банките. “Все още има празнини във всички обсъждани теми”, заяви гръцки правителствен представител, който участва в преговорите с кредиторите. Докато не се съгласува програмата за оздравяване, страната няма да получи никакви средства от помощното финансиране.

По време на преговорите възникна и нов проблем за нивото на рецесията през 2013. Гръцката страна заложи в проектобюджета за следващата година, че икономиката ще се свие с нови 3,8%. Международният валутен фонд изчислява, че рецесията ще достигне 5%. От финансовото министерство заявяват, че изчисленията са на базата мерките за фискалната консолидация, които бяха гласувани през март 2012 с втория Меморандум за финансова помощ. Те са на стойност 7,8 милиарда евро, главно съкращения на бюджетните разходи.

“Когато кредиторите ни искат да се направят допълнителни съкращения е нормално рецесията да се задълбочи”. Така обясни разликата между предвижданията на фонда с тези на правителството, представител на ресорното министерство. Той поясни, че не всички мерки имат един и същ ефект над икономическото състояние на страната. Крайната цел на цялата програма остава зануляването на бюджетния дефицит. Постоянната рецесия обаче затруднява успешното изпълнение на програмата. От министерството уточниха, че 1% рецесия съответства на 0,5% задълбочаване на бюджетния дефицит.

Категории: Ангела Меркел гръцка дългова криза международни кредитори транш финансова помощ Eurogroup
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus