Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

С Амал Клуни връщането на скулптурите от Партенона изглежда по-възможно

14 Октомври 2014 / 17:10:39  Анастасия Балездрова
2310 прочитания

Още в първия ден от посещението си в Атина Амал Клуни внесе оптимизъм по отношение на гръцкото искане за завръщането на мраморните скулптури от Партенона, които днес се намират в Британския музей. През последните години темата бе затихнала и дори доскоро се смяташе за „мисия невъзможна”. Красивата съпруга на холивудската звезда Джордж Клуни обаче разсея песимизма с думите „Надявам се, че ще успеем”, които повтори както на излизане от хотела, така и при срещата си с журналистите, които я очакваха пред министерството на културата.

Несъмнено красивата и много чаровна Амал Клуни прекрачи входа на ведомството няколко минути преди определения за срещата с министъра Константинос Тасулас час. Тя бе облечена в стилна бежова рокля с маслено зелени елементи и изглеждаше едновременно красива и делова. В едната си ръка държеше чантата си, а в другата – папка с документация.

Пристигането й предизвика огромен интерес сред всички служители в сградата – от членовете на полицейската охрана на входа до служителите в различните кабинети, много от които се появиха на петия етаж на сградата, където се намира кабинетът на министъра с надеждата да я зърнат отблизо.

Заедно с Амал Клуни на продължилата час и половина среща присъстваха известните британски адвокати Джефри Робъртсън и Норман Палмър, председателят на международната асоциация за обединението на скулптурите на ПАртенона Дейвид Хил, главният секретар на министерството на културата Лина Мендони, директорът на Музея на Акропола Димитрис Пандермалис, директорката на службата „Продажба на антични предмети и частни археологични колекции” Елени Корка и председателят на фондация „Мелина Меркури” Христофорос Аргиропулос.

снимка: naftemporiki.gr

След края на срещата министърът на културата Константинос Тасулас заяви, че тримата британски адвокати са представили своите предложения и становища във връзка с вероятността искането за връщане на скулптурите да бъде внесено в съдебна институция. Веднага след това делегацията потегли към известен крайбрежен ресторант, където бе организиран обяд в чест на гостите.

снимка: Анастасия Балездрова

Междувременно бе обявена програмата на втория ден от посещението на Амал Клуни и нейните колеги в Атина. В 11:30 тя ще се срещне с гръцкия премиер Андонис Самарас в правителствената резиденция Максиму. Малко преди 13:00 те ще пристигнат в Музея на Акропола, където ще ги разведе директорът Димитрис Пандермалис, а в 13:30 в конферентната зала ще се проведе пресконференция.

Ще последва обяд, вероятно в ресторанта на музея, а в 16:00 Амал Клуни и колегите й ще посетят Акропола. Тримата се очаква да отпътуват от Атина в четвъртък.

снимка: Анастасия Балездрова

Как обаче се приема това посещение на Амал Клуни и реномираната адвокатска кантора във Великобритания? GRReporter разговаря с кореспондента на британското издание Daily Telegraph в Рим Ник Скуайърс, който се намира в Атина, за да отрази посещението. Той посочи, че темата предизвиква голям интерес по две причини. „От една страна говорим за скулптурите на Партенона, с които британската публика е добре запозната. Другата причина е тази впечатлителна жена – съпругата на Джордж Клуни. Всички разгледахме снимките от тяхната фантастична сватба във Венеция миналия месец. Тя изглежда като филмова звезда и мисля, че отношението към нея е по-малко като към адвокат и повече като към филмова звезда”.

Според журналиста Амал Клуни се е занимавала с въпроса за завръщането на скулптурите „много преди да се срещне с Джордж Клуни, отпреди три години”.

Скуайърс посочи, че в по-голямата си част британците се обявяват за гръцкото искане. „Имаше много изследвания, които показват, че обикновените граждани подкрепят това искане. Но очевидно Британският музей не споделя това мнение и това е причината за посещението на тази група от юристи днес в Атина”.

Неговата преценка е, че Амал Клуни и колегите й ще се заемат с особено трудна задача, предвид факта, че ръководството на Британския музей настоява, че се е сдобил и притежава скулптурите законно.

„Възможно решение в полза на Гърция ще е голяма загуба за Британския музей. Основният проблем във връзка с този случай е, че ако върне една колекция от експонати, това ще предизвика верижна реакция и много държави по света ще поискат да им бъдат върнати египетски мумии, различни статуи, монети и други артефакти”, каза Скуайърс и допълни: „Предполагам, че конкретните юристи ще предявят аргумента, че Партенонът е уникален паметник, разделен на две и обединението му в никакъв случай няма да доведе до опразване на музеите в Европа и Северна Америка. Мисля обаче, че защитата му ще е трудна задача”.

Категории: Знаменитости Амал Клуни адвокатска кантора връщане на скулптурите на Партенона Британски музей гръцки министър на културата Константинос Тасулас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus