Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА, Моралис, Бутарис печелят двойните избори в Гърция

25 Май 2014 / 22:05:37  GRReporter
1360 прочитания

Според първите официални резултати от вота СИРИЗА печели европейските избори в Гърция с преднина от 3,9 на сто. Управляващата Нова демокрация остава на второ място с 22,8 на сто от гласовете, следвана от Златна зора с 9,3 на сто.

Класацията на останалите партии според резултатите от преброяването към 22:00 са: Елия 8,1 на сто, То потами 6,7 на сто, Комунистическа партия на Гърция 6 на сто, Независими гърци 3,4 на сто, ЛАОС 2,8 на сто, Гърци европейски граждани 1,4 на сто, Демократична левица 1,3 на сто.

Янис Бутарис е големият победител в надпреварата за община Солун, която ще управлява и през следващите четири години.  В изявлението си той подчерта, че жителите на града са гласували за кмет, а не за партия.

Новият кмет на Пирея е футболният бос Янис Моралис. Досегашният кмет и основен негов противник Василис Михалолякос призна, че е загубил малко след 21:00, когато според  предварителните резултати Моралис водеше в надпреварата с над 50 на сто от гласовете в негова полза.

Кандидатът на СИРИЗА за област Атика Рена Дуру изглежда, че ще спечели битката срещу досегашния областен управител Янис Сгурос, но разликата помежду им продължава да е минимална.

Досегашният кмет на Атина и независим кандидат за втори мандат Георгиос Каминис също води в надпреварата с кандидата на СИРИЗА Гаврил Сакеларидис, но не с убедителен процент. Кметът на гръцката столица се очаква да бъде излъчен след преброяването на над половината от гласовете.

В област Централна Македония Апостолос Дзидзикостас спечели срещу кандидата на Нова демокрация Янис Йоанидис с огромна разлика (70,67 на сто срещу 29,33 на сто при преброени 25 на сто от гласовете). Дзидзикостас също е член на Нова демокрация, но се кандидатира като независим, след като управляващите решиха не той, а Йоанидис да бъде партийният кандидат за областта.

Останалите резултати от вота на гърците за местните и европейските избори очаквайте в ранните часове в понеделник. 

Категории: Политика европейски избори местни избори СИРИЗА Янис Бутарис Янис Моралис Георгиос Каминис Рена Дуру
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus