Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

САЩ намериха оправдание за подслушванията в Атина

30 Октомври 2013 / 12:10:39  GRReporter
803 прочитания

Атински адвокат подаде съдебен иск срещу бившия министър на външните работи Теодорос Пангалос за изявленията му по радиото, че гръцкото разузнаване е подслушвало посланиците на САЩ в Атина и Анкара.

С иска си Агис Тацис зове властите да задвижат процедурата за спешно правораздаване срещу политика. Той го обвинява в ред нарушения в степен на углавни престъпления и иска да бъде арестуван, след като Теодорос Пангалос не е депутат и няма имунитет, който да го предпазва от тази мярка.

Според адвоката, ако твърденията на бившия министър се окажат точни, това означава, че „той е разкрил държавна тайна” и това „поставя под опасност държавата и нейните служители”. Ако пък изявленията на Пангалос са неверни, отново трябва да му се търси отговорност, защото е „поставил държавата под опасност от ответни действия” и за „нарушаване на приятелските взаимоотношения с други държави”.

Адвокатът Агис Тацис е член и дългогодишен синдикалист на ПАСОК, ентусиазиран поддръжник на нейния създател и дългогодишен лидер Андреас Папандреу, както и на Лявата платформа в партията. В личния си профил в социалната мрежа Facebook той посочи: „Съжалявам, че се озовах в неблагоприятната позиция да подам иск за углавни престъпления във връзка с изявленията на Теодорос Пангалос, че разговорите между чуждестранни посланици са били подслушвани в страната ни”.

Изявленията на бившия министър предизвикаха недоволството на гръцкото правителство. В съобщението си говорителят на кабинета Симос Кедикоглу подчерта, че дейността на гръцката Служба за разузнаване (EYP-NIS) е регламентирана от конституцията и функциите й са в рамките на добрите отношения на Гърция с нейните приятели и партньори. Основната опозиционна партия СИРИЗА и Независимите гърци на Панос Каменос реагираха гневно на изявленията на бившия министър.

В същото време и докато скандалът с подслушванията тресе целия свят, медиите в САЩ предават думите на Теодорос Пангалос. Според кореспондента на гръцката телевизия Мега във Вашингтон Михалис Игнатиу, представители на американски институции се позовават на тях в отговор на журналистически въпроси за подслушванията. По-конкретно някои от тях са препоръчали на журналисти да попитат гръцкото правителство за подробностите около разузнавателните програми на гръцките тайни служби.

С изявленията си, които направи в шеговит и непринуден тон Теодорос Пангалос предизвика реакции и от страна на различни анализатори. В коментарите си те корят „изключително умния иначе” бивш министър за това, че е предоставил „алиби” на Вашингтон в момент, когато десетки правителства на европейски и други държави се опитват да потърсят обяснения за подслушването на телефонните разговори на техните лидери.

„Този човек има доказано едностранно разбиране за международните отношения…Кой би могъл да приеме, че посланикът на САЩ в Атина е бил толкова наивен за да си позволи да говори с колегата си в Анкара по стационарния телефон? Особено като се има предвид, че американското разузнаване не е възможно да не е знаело, че той се следи от гръцките служби”, се посочва в един от анализите. Според неговия автор не е изключено Теодорос Пангалос да е попаднал в клопка и на практика чрез разговорите, които е чул да някой да го е манупилирал и да е насочил поведението му към желаната от него посока.

Анализаторът твърди, че този сценарий не е прекален, понеже от документи, публикувани в Wikileaks става ясно, че гръцки политици, високопоставени правителствени представители и дори ръководството на Службата за разузнаване са говорели с изключителна леснота по въпроси, които при нормални условия би следвало да бъдат секретни.

Категории: Политика Гърция САЩ подслушвания разузнавателни служби Теодорос Пангалос съдебен иск
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus