Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Подслушвателните антени на NSA и в Атина

29 Октомври 2013 / 13:10:10  GRReporter
1380 прочитания

Посолството на САЩ в Атина е център на телефонните подслушвания и шпиониране, се посочва в документ на американската Агенция за национална сигурност (NSA). Документът бе публикуван германското списание Шпигел и е част от разкритията на бившия сътрудник на американските тайни служби Едуард Сноудън.

Според статията в Шпигел специални центрове за събиране на информация, известни с името Special Collection Service (SCS) са разположени на 80 места на планетата, като 19 от тях се намират в Европа. В тях са заети агенти на Агенцията за национална сигурност, ЦРУ и други американски тайни служби.

На първо място в списъка на европейските центрове се намира този в Атина. Според документа в гръцката столица в допълнение е инсталирано оборудване, което може да се управлява дистантно, без да е необходимо присъствие на персонал. От общо 19-те центъра в Европа, подобно управлявано от разстояние оборудване е инсталирано единствено в Атина, Виена и Москва, докато в Милано е поставена само апаратура за шпиониране.


снимка: Reuters

Според статията в Шпигел агентите от Агенцията за национална сигурност работят в условия на пълна секретност в специално оборудвани помещения на посолствата на САЩ и са защитени с дипломатически имунитет. В цитирания документ се посочва, че центровете са оборудвани с най-съвременната апаратура и са в състояние да послушват и събират данни от мобилни телефони, безжични мрежи и сателитни комуникации. Оборудването обикновено се поставя на най-високите етажи или на покрива на посолствата и се покрива с панели или постройки, за да бъде предпазено от външно наблюдение. Подобна постройка от бели на цвят строителни материали съществува и на по-старата от двете сгради на посолството на САЩ в Атина.

Посолството на САЩ в Атина, снимка: tovima.gr

Поставянето на съмнителни „кабини” на покривите на американските посолства в различни страни занимава изследователи и журналисти с години. През ноември 2000 в рамките на разследване на световната система за подслушване на сателитни и безжични комуникации експерти откриха такова оборудване в американското посолство в столицата на Кипър Никозия. Един от тях е бил Майк Фрост – бивш служител на канадските тайни служби и обучен в Агенцията за национална сигурност в инсталирането на апаратура за шпиониране в посолства на САЩ и Канада.

След преглед на снимки на посолството той посочил, че поне една част на последния етаж на сградата е могла да бъде използвана за събиране и анализ на данни, събрани чрез подслушване на безжични комуникации. Според Фрост в американското посолство в Никозия е възможно да са били поставени поне три вида антени, които се използват за шпионирането на различни сигнали. Въз основа на броя и вида на антените преценката на бившия агент е била, че апаратурата е функционирала денонощно.

Конкретната апаратура е в състояние да шпионира комуникации чрез мобилни, цифрови и аналогови телефони, пейджъри, безжични интернетни връзки, сателитни телефони, както и данните на транзакции в банкомати. Разследващият журналист Дънкан Кембъл – един от хората, които разкриха съществуването на системата за шпиониране Ешелон е направил същите изводи за американското посолство в Никозия.

Заслужава да се отбележи, че на 2 февруари 2006 вестник Та неа публикува репортаж, в който разкри съществуването на мрежа за подслушване на телефоните на повече от 100 души, сред които този на тогавашния гръцки премиер Костас Караманлис. По време на извънредна пресконференция по-късно през същия ден министрите на обществения ред Георгиос Вулгаракис и правосъдието Анастасиос Папалигурас и правителственият говорител Теодорос Русопулос разкриха, че властите са получили информация за това още през март 2005. По думите им, тогавашният кабинет е предпочел да не разпространи информацията, тъй като било повече от ясно, че в подслушванията е било намесено посолството на САЩ в Атина. Шпионирането е било установено по време на рутинен технически преглед в системата на мобилния оператор Vodafone. Технически екип на компанията открил, че в системата е бил инсталиран високо технологичен  софтуер за шпиониране. Правителството на Костас Караманлис  препрати скандала за разследване от правосъдните органи, но не прие сформирането на парламентарна изпитна комисия по темата.

В същото време участникът в няколко правителства на ПАСОК Теодорос Пангалос заяви, че по време на мандата му в министерството на външните работи гръцкото контраразузнаване е шпионирало посланика на САЩ в Атина, без да уточни за кой период от време става дума.

В интервю за радио Вима FM той посочи: “Не научихме нищо ново, защото знаехме всичко. Но беше много забавно да слушаме как американският посланик в Атина използваше неприемливи за непълнолетни изрази в разговорите си с посланика в Анкара и Държавния департамент”.

Според Пангалос подслушването е станало преди повече от 20 години и следователно „то вече е покрито с давност”. По думите му подслушванията са били прекъснати, „защото американците научиха за тях”. 

Категории: Политика подслушване шпиониране NSA САЩ посолство Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus