Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Русият ангел е български гражданин

18 Март 2014 / 14:03:02  Анастасия Балездрова
892 прочитания

Малката Мария, която бе намерена в ромския катун във Фарсала през октомври миналата година е български гражданин и затова следва да бъде изпратена в България. Това е заявил консулът на България в Атина Любомир Георгиев пред представители на гръцките медии в Лариса малко преди началото на процеса за попечителството на детето. Дипломатът допълнил, че внася в съда всички документи, които подкрепят искането на България решението за попечителството на Мария да бъде взето от български, а не от гръцки съд.

Консулът представил пред съда официално заверен превод на закона за българското гражданство, по силата на който Мария е български гражданин по произход. Според член 8 на правния текст “български гражданин по произход е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин”. Освен това българският консул е представил и документи за системата за защита на децата в България и ефективната работа на Държавната агенция за защита на детето.

Днешното заседание на съда, което протече при затворени врати продължи не повече от час. Пред съдебния състав се явиха консулът и адвокатът на българската страна, както и мнимият “баща” на Мария – Христо Салис, който бе транспортиран от затвора в Лариса. Според източници той дал показания по случая, които обаче не били вчети предвид, тъй като мъжът не бил представен от правен защитник. Според източници на GRReporter, както неговият, така и адвокатката на съпругата му Елефтерия Димопулу не се явили в съдебната зала, тъй като не са получили заплащане за работата си по тяхната защита.

По-рано в гръцките медии се появи информация, че ако Мария бъде изпратена в България, тя ще бъде настанена в дома за изоставени деца в село Гурково. Съдебен източник потвърди тази информация за GRReporter. Заслужава да се отбележи, че конкретната институция се намира много близо до село Николаево, където живеят биологичните родители на детето – Саша и Атанас Русеви.

Според гръцката информационна агенция АНА в изказването си пред съда българският консул е посочил, че България подкрепя настаняването на деца в приемни семейства. Пред медиите той е посочил, че вероятността Мария да бъде осиновена също ще бъде обект на решение от страна на българска съдебна инстанция, ако съдът в Лариса реши в полза на българското искане. Той казал на журналистите да се обърнат към българското външно министерство за всяка допълнителна информация.

Делото за попечителството на Мария се разглежда от съда за доброволна юрисдикция към Районния съд в Лариса. След изслушването на всички страни съдът приел внесените документи и се очаква да се произнесе за съдбата на Мария до 2-3 месеца.

Категории: Криминална хроника съд Лариса попечителство Мария консул България български гражданин
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus