Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ромите не са плащали за бебето в Катерини

11 Март 2014 / 18:03:24  Анастасия Балездрова
798 прочитания

На ромите от Катерини нито са им били поискани, нито са дали пари, за да откупят бебето, което бе намерено в дома им по време на полицейска акция преди няколко дни.

Според адвоката на семейството Сакис Елефтериадис детето им е било дадено от 41-годишната Елефтерия Димопулу от Фарсала, която се намира в затвора в Коридалос, след като й беше наложена мярката за предварителен арест по случая с русата Мария. Той посочи, че по нейните думи детето било родено и след това изоставено от българска ромка. Заедно с него Димопулу им предала и издадения от общината в Атина акт за раждане.

“Не зная колко голямо е детето. Според акта за раждане, който не съдържа достоверна информация детето е родено през май 2013. Моите пълномощници твърдят, че когато им го предала, жената казала, че детето е на две седмици”, посочи адвокатът, като допълни, че не е виждал бебето. “По време на акцията в дома на пълномощниците ми то е било взето от полицията. Зная, че след това е било изпратено в болницата, където се грижат за него”.

Болницата в Катерини

Адвокатът каза още, че клиентите му лековерно повярвали на жената, че ще успеят да осиновят детето, което им оставила да отгледат.

След показанията им пред следователя срещу ромите бяха повдигнати обвинения за отвличане на малолетно дете, вземане на лъжливо удостоверение и нарушаване на семейния ред. Двамата се очаква да бъдат транспортирани в затвора, след като им бе наложена мярката предварителен арест.

Според източници полицейските власти са започнали разследване за установяването на самоличността на биологичните родители на бебето. За залавянето им е потърсено съдействието на Interpol. Вниманието на разследващите отново е насочено към България и по-конкретно към село Николаево, където живее и семейството на русата Мария. Същите източници посочват, че за тази цел гръцките власти са поискали съдействието на българските си колеги.

В същото време според директора на болницата в Катерини Астериос Фармакис, детето, което е на възраст е в отлично здравословно състояние. В изявления за гръцки медии той посочи, че то е с бяла кожа и черна коса, не носи никакви расови белези и се казва Соня. Очаква се прокурорско решение за това коя институция ще поеме временно да се грижи за него. Голяма е вероятността бебето да бъде поето от общинските детски ясли “Агиос Стилианос” в Солун. Директорката на институцията Мария Цютани посочи, че персоналът е в пълна готовност да поеме грижите за детето, което е на възраст между 5 и 9 месеца.

Фактът, че и зад двата случая на незаконно осиновяване на деца се крият едни и същи лица засилват съмненията, че откриването на малката руса Мария в ромския катун във Фарсала през октомври миналата година е разкрило съществуването на мрежа за трафик с бебета от България с участието на арестуваните роми.

Общият детайл в двата случая е отдел “Гражданско състояние” на общината в Атина, откъдето през септември бил издаден актът за раждане на малката Соня без да се спазят предвидените в закона предпоставки.

Паралелно с това гръцката полиция получи сигнал от Europol да съдейства за издирването на малката Мадлин, която изчезна от хотел в Португалия през 2007. Според него в хотел в курортното селище Гувес на остров Крит е било забелязано едно малко русо момиче.

От Europol са поискали местните власти да проучат видеоматериал от камерите за сигурност на хотела, за да установят дали действително става дума за Мадлин. Полицаите в Херсонисос обаче не успели да съдействат, тъй като хотелът не пазел заснетия преди месеци видеоматериал.

От местния информационен сайт cretalive.gr твърдят, че това не е първият път, когато гръцката полиция получава сигнал да проведе разследване по случая с Мадлин в регионите на Херсонисос и Малия.  

Категории: Криминална хроника роми незаконно осиновяване трафик с бебета България Мария Соня
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus