Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ремонтът на гръцкото правителство придобива ясни очертания

29 Октомври 2014 / 16:10:15  GRReporter
728 прочитания

Идващия петък новоназначеният еврокомисар по миграция и вътрешна сигурност Димитрис Аврамопулос ще подаде оставка от поста на министър на отбраната на Гърция, за да се заеме с новите си задължения.

Според гръцки медии имената, които се обсъждат за лицето на политика, който ще заеме заемания досега от него пост са много. Някои сценарии не изключват вероятността министерското място да заеме премиерът Андонис Самарас, предвид покачването на напрежението в Средиземноморието, най-вече поради опитите на Турция да създаде прецедент в кипърската изключителна икономическа зона.

Много коментатори твърдят, че назначението на приближения до кръга около Самарас, Андонис Иконому за главен секретар на министерството се движи именно в тази насока. Той е смятан едновременно за доверено лице на сътрудниците на премиера и продължител на политиката на Димитрис Аврамопулос.

Промяната в ръководството на министерството на отбрана не е изключено да бъде придружена от ремонт на кабинета. Както GRReporter вече съобщи, трима от членовете на министерския съвет е твърде вероятно да бъдат подменени. Става дума за правителствения говорител София Вултепси, министъра на вътрешните работи Аргирис Динопулос и заместник-министъра на развитието Герасимос Якуматос.

Според източници на електронното издание iefimerida.gr, Андонис Самарас е получил предложение да назначи за правителствен говорител бившия евродепутат и говорител на министерството на външните работи в последното самостоятелно правителство на Нова демокрация Георгиос Кумуцакос.

В същото време, в доклада си за тримесечието юли – септември 2014, бюджетната служба към гръцкия парламент посочва, че Гърция все още не разполага с национална програма за времето след изтичането на меморандума за икономическа помощ в края на годината.

Авторите на доклада подчертават, че тя е последната от страните, получили подкрепа от Европейския съюз и Международния валутен фонд, която продължава да води преговори по различни теми без да има ясен план за „следващия ден”.

„До момента всички изявления за времето след изтичането на меморандума повтарят общи цели като конкурентност, екстравертност на икономиката и други, без да предлагат прилагането на конкретни мерки”… „Гръцкото правителство за пореден път преговаря не толкова за условията на икономическата политика (които са описани в договорената програма за консолидация, тоест във втория „меморандум”), колкото дали, как и в каква степен могат да бъдат приложени, променени или отменени. Дори и привидно безболезнени мерки като преброяването на заетите в държавния сектор или изчислението на икономическите последствия от прилагането на други мерки се извършват под външния натиск на кредиторите”, се посочва в доклада. Авторите му допълват: „Непрекъснатото преговаряне на важни и незначителни въпроси показа проблемите във формалните и неформалните управленчески институции”.

Препоръките на службата за рамката на икономическата политика на Гърция е „по-малко бюджетни съкращения, повече и по-дълбоки реформи плюс европейска солидарност”. 

Категории: Политика Андонис Самарас Димитрис Аврамопулос ремонт на правителството министерство на отбраната правителствен говорител
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus