Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ремонт на кабинета с поглед към изборите за президент

13 Октомври 2014 / 18:10:28  GRReporter
751 прочитания

Само два дни след като гръцкият парламент гласува вот на доверие към коалиционното правителство, различни източници настояват, че премиерът Андонис Самарас ще пристъпи към ремонт на кабинета. Според тях Самарас ще използва назначението на министъра на отбраната Димитрис Аврамопулос за еврокомисар по миграцията и вътрешните работи, за да направи промените. Но това е само официалният повод за ремонта, тъй като някои от членовете на кабинета се очаква да го напуснат, защото са успели да предизвикат недоволството на премиера.

Според гръцки медии пръв в списъка на напускащите е министърът на вътрешните работи Аргирис Динопулос, а поводът – конфликтът с министъра на административната реформа Кириакос Мицотакис относно съкращенията на общински служители. Запознати твърдят, че чашата на търпението на Андонис Самарас обаче преляла, когато бил информиран за изявлението на Динопулос, че подкрепя новата областна на управителка на Атика Рена Дуру в отказа й да приложи закона и да предаде списъците на провинилите се общински служители.

Ремонтът на кабинета се очаква да засегне и заместник-министъра на развитието Герасимос Якуматос. Причината за това може и да не е ясна, но не е трудно да се отгатне, че той не е предприел особени действия по отношение на либерализирането на пазарите, което попада в неговия ресор. Заслужава да се отбележи също, че няколко месеца преди Якуматос да влезе в кабинета, неговата съпруга и брат му бяха изправени пред съдебните власти за данъчни измами, извършени в семейния бизнес – старчески дом в квартал Нео Психико.

Извън кабинета е вероятно да се озове и говорителката на правителството София Вултепси. Причините за това също не са известни. В същото време, няколко нейни заявления скандализираха напоследък общественото мнение и предизвикаха негативни реакции към правителството.

Що се отнася до политика, който ще оглави министерството на отбраната, засега „кандидатите” са трима, без да е изключено в крайна сметка да бъде избрано друго лице. Става дума за Константинос Маркопулос, който се завърна в Нова демокрация след като прекара 2 години в редиците на Независимите гърци, бившия министър на образованието и религиите Константинос Арванитопулос и бившия министър на вътрешните работи Янис Михелакис.

В петък полунощ правителството получи вот на доверие, но само след няколко месеца мнозинството от 155 депутати няма да му е достатъчно, за да избере новия гръцки президент. Неуспехът може да предизвика предсрочни избори, а запълването на броя на гласовете до необходимите 180 не се очаква да е лесна задача.

За тази цел кабинетът търси подходящи кандидати, които да имат подкрепа от страна на повечето парламентарни сили.  Първоначално източниците твърдяха, че премиерът ще предложи лидера на Демократичната левица Фотис Кувелис. Партията бе член на правителствената коалиция до юни 2013, но се оттегли поради несъгласието си за начина, по който бяха закрити държавните радио и телевизия ЕРТ. Преди няколко дни обаче Кувелис заяви категорично, че не се интересува да стане президент и постави край на този сценарий. Някои други източници премиерът и вицепремиерът Евангелос Венизелос са обсъдили също имената на две жени – председателката на организационния комитет на Олимпийските игри в Атина Яна Ангелопулу и посланичката на добра воля към ЮНЕСКО Марианна Вардинояни.

Категории: Политика правителство ремонт Андонис Самарас избори за президент Яна Ангелопулу Марианна Вардинояни
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus