Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Рекламният пазар в Гърция

12 Май 2012 / 15:05:28  GRReporter
1181 прочитания

Освен «шумното» или «тихо» прекратяване на дейността на големи и известни фирми, през последните две години в областта на рекламата бяха създадени много нови формации с широк спектър от дейности.

Според данни на Media Services за последен път положителна промяна в общите разходи за реклама е имало през 2007-2008, при това от порядъка на 0,53%. От тогава започва спадът: през 2009 рекламните разходи отбелязват спад със 17,10%, а през 2010 към този процент се прибавят още 14,69%. 2011 приключва с отрицателен резултат от порядъка на 15,55%, и ако тези проценти бъдат събрани става ясно, че от 2009 до края на 2011 рекламните разходи са спаднали с 47,34%. Това означава, че рекламният пазар е загубил почти половината от приходите си, факт, който не оставя много място за оптимистични сценарии. Или пък не?

Освен сериозни проблеми икономическата криза създаде и подготви почвата за нови бизнес ходове и през последните две години картата на гръцките фирми в областта на комуникациите и рекламата е навлязла в етап на преустройство. Освен това новите формации са много по-гъвкави и инвестират предимно в квалификация и нови технологии.

Картината на пазара

Пазарът на комуникациите и рекламата в Гърция преминава през етап на основни промени, предизвикани главно от три фактора:

1) Дълбоката рецесия и нейния ефект върху бюджета на рекламодателите

2) Увеличеното недоверие на потребителите към отправяните им послания

3) Бързите темпове на навлизане и отзвук на социалните медии.

Намаляването на рекламните бюджети в резултат на спада в продажбите и прехвърлянето на средства към дейности, които имат по-непосредствен ефект върху продажбите, поставя пред сериозно изпитание медиите и рекламните компании. Особено в медии като печатните издания и радиото, които често се използват като допълнение към телевизията, са регистрирани сериозни съкращения на рекламните разходи.

При телевизиите намаляването на рекламните разходи е по-слабо, тъй като много рекламодатели насочват по-голямата част от бюджета си към телевизията. За рекламодателите, които разполагат с достатъчен бюджет за да постигнат задоволителни резултати, телевизията е, и ще продължава да бъде, добра възможност поради значителното намаляване на разходите за реклама.

Що се отнася до социалните медии, тенденциите за увеличаване на рекламния бюджет в тях, ще определи пазара на комуникациите в бъдеще. Тъй като не всички опити за развиване на дейност в социалните медии са успешни, големият шанс на рекламодателите е да разберат как социалните медии се свързват с постигането на маркетинговите цели на организацията и да ги използват, за да достигнат до потребителите в моменти и на места, които влияят на покупателното им поведение.

Също така разбирането на начина, по който функционират социалните медии за увеличаване популярността на марката, за увеличаване на продажбите и печалбите, и за  повишане лоялността на клиентите, ще помогне на специалистите по маркетинг да представят по-обосновани предложения за възвръщаемостта на инвестицията в социалните медии. Това ще улесни и мениджърите при вземането на решение за предоставяне на по-големи средства за реклама в момент, когато финансовата възвръщаемост е основен критерий за оценка.

Рекламната компания на бъдещето

Развитието на рекламния пазар неизменно влияе и върху структурата и уменията, които трябва да притежава една рекламна компания. Няма да е достатъчно рекламната компания на бъдещето да може да помогне при формирането на стратегията на фирмата или да прави добри телевизионни рекламни клипове. Тя трябва да съчетава знания и умения от различни области, да има идеи, които ще насърчават диалога на потребителя с марката в социалните медии, и да предлага новаторски начини за създаване на нови канали за взаимодействие с потребителя on & off line.

 

 

 

Категории: рекламен пазар рекламни разходи намаление рекламодатели социални медии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus