Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Реформаторските сили започват дебат за деня след меморандума

29 Април 2013 / 18:04:43  Анастасия Балездрова
795 прочитания

Три години след подписването на първия меморандум за икономическа помощ политическият живот в Гърция продължава да е пропит от реториката за и против меморандума. Под натиска на надзорната тройка и най-вече на предстоящото й посещение през юни, от което ще зависи дали страната ще получи следващия животоспасителен транш правителството се принуди да уволни първите държавни служители. Реформите обаче се бавят и вече за никого не е тайна, че това се дължи на липсата на политическа воля.

В същото време, както твърди заместник-председателката на партия Драси, Антигони Лимбераки, “никой не казва какво ще се случи след меморандума. Изглежда като че ли партиите искат да оставят страната на автопилот. Това ще бъде огромна грешка. Точно този автопилот доведе в Гърция тройката и меморандума”.

Миналата година по това време Драси се яви на изборите с лозунга “Граждани, а не клиенти”. Партията не успя да влезе в парламента, но нейните прогнози, че колкото и да увъртат, управляващите ще се принудят да съкратят държавния сектор се сбъднаха.

“Намираме се близо до края на един труден и болезнен процес. Той предизвика умора и песимизъм у хората. Затова смятаме, че се намираме в една особено критична фаза и нуждата от намеса е много голяма”.

Според Антигони Лимбераки Драси е малка партия, която обаче комуникира с много голяма част от обществото. “Това са хора, които принадлежат на други политически пространства или не принадлежат на никое политическо пространство и са уморени от буксуването на правителството, което продължава да “цеди” частния сектор за сметка на държавния”.

Затова Драси отправя призив към всички тези другомислещи хора, независимо дали принадлежат на някоя партия, компания или са единствените в своя кръг с тези идеи да се обединят с други, които споделят същите идеи.

“Ние сме решени да вървим срещу течението. И не само това – шумим, за да привлечем вниманието на обществото. Належащо е политиците да проявят повече искреност. Трябва да престане тази практика да се говори на двоен, троен или четворен език”, допълни тя.

По време на конгреса на Драси през декември миналата година бе поставено началото на отварянето на партията към всички реформаторски сили. От тогава до днес този процес тече и все още не е завършил, но в неговите рамки към Драси са се присъединили реформатори от всички пространства, включително от левицата и движението на еколозите.

“Настоящият период е период на преструктуриране. Всичко се променя и се сформират нови течения. В такива периоди се засилват крайностите, които обаче никога не могат да дадат решение на проблемите. Реших да се присъединя и да разпространя факта, че съществуват сили, които могат да изведат страната от кризата”, заяви Панделис Мициу, привърженик на левите идеи.

“Основната цел на управляващите партии остава обслужването на партийните им интереси. Съдбата на страната за тях остава на втори план. До момента властват силите на национализма и популизма, имаме нужда от сериозен политически диалог за това каква трябва или искаме да бъде Гърция след меморандумите”, посочи коментаторът Янис Куцомитис, който също се присъедини към призива на реформаторите.

“Целта ни е през септември да сме готови за учредяването на един широк реформаторски фронт”.

Във връзка с възможностите за коалиране с други партии, Антигони Лимбераки подчерта, че от Драси държат преди това да се споразумеят с бъдещите си партньори. “Не вярваме в коалициите, които не са подкрепени от съгласие. От декември, когато поставихме началото на дискусиите досега има напредък и се надявам през следващите месеци резултатът от тях да е по-осезаем”.

На пресконференцията присъства и евродепутатът Теодорос Скилакакис, който е член на централната комисия на Драси.

Пресконференцията бе организирана във връзка с предстоящия конгрес на Драси на 25 и 26 май. От партията призовават всички, “които вярват, че бъдещето на Гърция е в Европа и имат доверие в потенциала на обществото” да участват в него и да изразят своето мнение.

До тогава ще бъдат организирани дискусии на различни теми, включително и в социалните мрежи.  

Категории: Политика реформаторски сили Драси Антигони Лимбераки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus