Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Реформаторските намерения на правителството срещат браншова съпротива

27 Март 2014 / 18:03:01  Анастасия Балездрова
1211 прочитания

Четири години след началото на разгара на икономическата криза, в Гърция най-после се правят първите опити за провеждане на структурни реформи с цел възстановяването на икономиката. Наскоро някой беше казал на шега, че реформите в страната са като сексът между тийнейджъри – за него се говори много, но никой не знае всъщност доколко го има. И няма как да е иначе, след като всички правителства през последните няколко десетилетия говорят за реформи, но никое от тях не успя да проведе такива, поради неуспеха си да убеди обществото, че те ще подобрят икономиката и респективно живота на гражданите.

Така в продължение на години се чуваха само единични гласове в подкрепа на реформите. Керванът обаче вървеше без да им обръща никакво внимание докато балонът на фалшивото благоденствие не се спука и Гърция се приземи рязко, с шум и трясък. Междувременно обаче малкото опити за минимални структурни промени бяха унищожавани още в зародиша си от синдикалните организации на засегнатите корпоративни интереси. „Реформа” беше просто една „мръсна” дума, която заплашваше „справедливите” интереси на определени професионални групи, грижовно защитени от държавния протекционизъм.

Затворени професии, гарантирана печалба и ограничения в дейността на други професионални групи са само част от преференциите, от които се възползват и до днес определени кръгове. Парите явно са много, след като реакциите им към проектозакона на министерството на развитието, който цели да освободи напълно професията на таксиметровите шофьори, да премахне единната цена на книгите и да позволи  лекарствата, за които не е необходима рецепта да се продават и на други места освен в аптеките предизвикаха бурни реакции. Мерките бяха предложени от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие като препоръки за възстановяването на гръцката икономика.  

„Темата за млякото може да бъде обсъдена. Цената на книгите също. Но продажбата на лекарства, за които не е необходима рецепта – не. Ситуацията около това е напълно не приемлива и трябва да бъде променена”, написа в профила си във Facebook икономистът Аристос Доксиадис и допълни: „Въпреки че след като проучих и обмислих нещата обстойно смятам, че предложенията на ОС за млякото и книгите ще бъдат позитивни не само за потребителите, но и за производителите и издателите. Все пак обаче трябва да бъдат чути и мненията на онези, които се противопоставят, защото имат разумни аргументи”.

Гръцките аптеки действително са един от най-представителните примери на привидно частни фирми, които дължат изключително високите си печалби почти изцяло благодарение на държавния протекционизъм. При първия опит за либерализирането на професията те протестираха яростно срещу премахването на гарантираната им от държавата печалба в размер на над 30 на сто. Показателно е, че допреди две години бебешкото мляко на прах се продаваше само в аптеките. Въпреки съпротивата им продуктът вече може да се закупи и в супермаркетите, а цената му е поне с 15 на сто по-ниска. В знак на протест срещу пълното либерализиране на професията фармацевтите затвориха аптеките си от 14:30 в сряда и за неограничен период от време и нарекоха това свое действие стачка, въпреки че всъщност става дума за локаут, след като те затварят собствените си предприятия, а не са служители в тях.

Кое мляко ще се смята за съвсем прясно и съответно цената му ще е по-висока е големият проблем за млекопроизводителите, които също протестират срещу проектозакона. Те са категорично против удължаването на срока, в който млякото ще се смята за прясно и по всичко личи, че натискът им ще внесе промени в правния текст. Според досега известната информация министерствата на финансите и развитието са приели предложението на министерството на земеделието за утвърждаване на два вида мляко:

  1. Млякото за деня ще се събира и пастьоризира в Гърция, като тези процеси ще се извършват в рамките на 24 часа. Млякото ще има срок на годност от 5 дни. Заслужава да се отбележи, че в първоначалното предложение на производителите срокът е бил за 2 дни, но то е било отхвърлено като научно и правно несъстоятелно.
  2. Ниско пастьоризирано мляко, което ще е със срок на годност от 7 дни, заради специфичните климатични условия в Гърция, особено през летния период.

Според източници представителите на надзорната тройка са приели договореността между гръцките министерства, но решението не е обявено официално.

GRReporter представи на читателите си аргументите на гръцките издатели срещу премахването на единната цена на книгите. Издатели и изтъкнати представители на гръцкия литературен живот проведоха редица от срещи и дискусии с цел да привлекат на своя страна колкото се може повече депутати.

Гласуването на спорния проектозакон ще бъде в неделя. До момента не е никак сигурно, че той ще бъде приет, най-вече поради отпора на правителствени депутати, чиито избирателни райони се намират в земеделски региони. По време на гласуването се очаква и протестен митинг пред сградата на парламента.

Категории: Политика реформи либерализиране на професии аптеки такси мляко книги проектозакон
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus