Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

You’ve got mail по гръцки

05 Февруари 2014 / 17:02:26  Анастасия Балездрова
1116 прочитания

Спомняте ли си филма „You’ve got mail” (“Имате поща”) от далечната вече 1998? В него Джо (Том Ханкс) и Катлийн (Мег Райън) са собственици на две конкуриращи се книжарници. Но докато Катлийн управлява малка, наследена от майка си книжарничка, Джо е собственик на най-голямата верига от магазини за книги в Манхатън. Първоначално Катлийн не обръща внимание на строящия се на отсрещния ъгъл многоетажен магазин на веригата “Fox books”. Постепенно обаче разбира, че дребният й бизнес не само е заплашен, но ще бъде погълнат от могъщата конкуренция.

Някак така, като изяждане на малката риба от голямата описват гръцките издатели ситуацията на местния пазар на книги, ако той бъде либерализиран. През последните дни те започнаха широка кампания срещу намерението на правителството да отмени закона, който предвижда единни цени за книгите в книжарниците. Според гласувания през 1997 правен текст книжарниците нямата право да намалят определената от издателя цена на дадена книга с повече от 10 на сто в рамките на две години от нейното издаване.  

В тази своеобразна „война” те имат подкрепата от по-голямата част от писателите и поетите в страната, както стана ясно от дискусия по темата, която организираха в една от най-големите книжни вериги – „Янос” в Атина.

Нейният собственик Никос Карадзас определи планираното либерализиране на пазара на книги като „непонятно” и изтъкна най-силния аргумент на противниците на реформата: Подобни закони са в сила в 13 страни – членки на Европейския съюз, сред които в развити и свободни икономики като Германия и Франция.

Според писателя – журналист Такис Теодоропулос премахването на общата цена на книгите ще създаде „олигопол в най-добрия и монопол в най-лошия случай”. Същевременно подчерта, че това ще постави под опасност и бъдещето на гръцкия език, след като издателите ще престанат да издават стойностни книги, понеже тяхната публика е ограничена.

Подобно бе мнението и на издателя Стефанос Патакис. Той заяви, че премахването на единната цена ще принуди малките книжарници да затворят за сметка на големите вериги, които и сега притискат издателите за по-ниски цени на дребно. „Цените на книгите няма да паднат по този начин. Намалението практически се прехвърля върху цените на други книги и съответно потребителят не спестява нищо.  Премахването на единната цена на книгите ще доведе издателите до финансова безизходица. Освен това законът е свързан и с авторските права на писателите, които също ще бъдат засегнати”.

Други аргументи в подкрепа на запазването на единната цена бяха свързани с това, че реформата ще заплаши бъдещето на гръцкия език, както и че понижението на цените на книгите няма да увеличи интереса към тях. Издателите представиха също данни, според които цените на книгите в Гърция така или иначе са по-ниски от средните за Европа цени.

В тази своеобразна „война” за цената на книгите в Гърция журналистът Пасхос Мандравелис, който се обяви за реформата остава безкрайно сам. „Чета много книги на английски език, защото ги намирам на половината от цената в интернет”, каза той и отхвърли мнението, че съществува опасност стойностни книги да се обезценят напълно. „Такива книги запазват цените си дори на напълно либерализираните пазари като този в САЩ. Премахването на единната цена ще се отрази много малко на икономиката, за мен по-важното е да отпаднат всички ограничения и да се създадат добри бизнес условия в сектора”, допълни Мандравелис.

Дискусията проследиха депутати от правителствената коалиция и опозицията. Всички се обявиха за запазването на единната цена и заявиха, че когато въпросът стигне за обсъждане от парламента ще гласуват против реформата.

По време на дебатите стана ясно, че съветникът на гръцкия премиер по културните въпроси Димостенис Даветас също споделя това мнение и ще посъветва Андонис Самарас да оттегли промяната. Кметът на Атина Георгиос Каминис пък каза, че ще предложи на общинския съвет да гласува декларация в подкрепа на запазването на единната цена на книгите.

Битката се очаква да бъде разпалена, въпреки че привържениците на реформата са далеч по-малко от нейните противници. Във филма Катлийн се обръща към електронния си приятел Джо, за който не знае, че е собственик на голямата верига. По-късно го разбира, но въпреки това любовта побеждава.

Дали обичта на гърците към книгите ще стане по-голяма ако единната цена се премахне или пък чувствата им са по-силни, когато плащат за тях колкото са решили издателите? Хепиендът за читателите не е никак сигурен.

Категории: ИкономикаПазари либерализиране на книжния пазар единна цена на книгите закон
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus