Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разгорещени думи в парламента, синдикален протест навън

11 Февруари 2012 / 19:02:00  GRReporter
2776 прочитания

Приключиха протестите, организирани от Общата Конфедерация на труда ГСЕЕ, обединяваща работещите в частния сектор и Синдиката на работещите в държавната администрация АДЕДИ на площад Синтагма в Атина. Демонстрациите бяха проведени в рамките на 48-часовите стачни действия на синдикатите против новия меморандум. Вече са отворени всички улици около централния атински площад.

Синдикатите си определиха среща отново утре в 17,00 часа пред парламента.

«Със своето широко участие и в днешната стачка, и в протестите на синдикатите в Атина и провинцията работещите продължават борбата си срещу антидемократичните и вредни мерки на новия меморандум, който налагат с изнудване кредиторите от надзорната Тройка», посочва в днешното си съобщение Съюзът на служителите в частния сектор.

«В този критичен момент, когато са заложени на карта основни трудови права, като колективния трудов договор, всички трябва да обединят силите си със синдикатите», се отбелязва още в съобщението. Съюзът предупреждава, че ще се бори с всички сили, за да не бъдат допуснати „тези варварски, антисоциални и антиконституционни мерки”.

Съюзът на служителите в частния сектор кани трудещите се на утрешния протест, който ще се проведе в 17,00 часа на площад Синтагма.

Отбелязва се, че в началото на седмицата ще заседават органите на Конфедерацията, за да решат какви ще са следващите действия на синдикатите.

«СИРИЗА кани всички утре, неделя, по улиците и площадите на всички градове и главно на площад Синтагма», заяви Димитрис Стратулис, координатор на Комисията за трудова политика на лявата коалиция СИРИЗА по време на днешната демонстрация.

«Да изпратим «по дяволите» Тройката, раболепното правителство, меморандума и държавния дълг. Да спрем ограбването, поробването и унищожаването на народа и страната. Да поставим основите на една нова Гърция на демокрацията и социалната справедливост», добави той.

Междувременно днес сутринта членове на комунистическото работническо движение ПАМЕ издигнаха на Акропола два плаката със следния лозунг, написан на гръцки и на английски: „Долу диктатурата на монополите в Европейския съюз”.

Единадесет задържани в петък

Вчера полицията задържа 11 души по време на сблъсъците в центъра на Атина. Анархистите са нанесли материални щети на витрините на три сгради, както и на входовете на два хотела.

Според полицията, двама граждани са били ранени от демонстранти, участващи в стачните действия. Беше съобщено също така, че осем полицаи са били ранени от камъни, дървета и други предмети, хвърляни от анархистите.

Сблъсъците са станали по време на общата стачка на двата най-големи синдиката в Гърция ГСЕЕ и АДЕДИ, като демонстрантите са хвърляли камъни и коктейли молотов, а в отговор полицията е използвала сълзотворен газ.

На фона на тези бурни събития лидерите на двете най-големи партии Георгиос Папандреу на ПАСОК и Андонис Самарас на Нова Демокрация са призовали съпартийците си да подкрепят законопроекта за новата икономическа програма. На заседание на парламентарните групи на своите партии двамата лидери са предупредили за драматичните последствия, които би имал евентуален фалит на страната, както и излизането й от еврозоната, и поставиха въпроса за налагане на  дисциплина в партийните редици при утрешното гласуване на законопроекта в парламента.

Георгиос Папандреу говори за вот с национално значение и призова депутатите на ПАСОК да се изправят пред предизвикателствата на времето и да вземат правилните решения.

Призив към депутатите от Нова Демокрация «да изпълнят дълга си към родината» отправи и Андонис Самарас, като заяви, че ще наложи дисциплина в партийните редици при утрешния вот.

Γеоргиос Πапандреу: Вот с национално значение

„Сега е моментът всички ние да покажем нашата отговорност към родината”, подчерта Папандреу от трибуната на парламентарната група на ПАСОК, като заяви, че новия договор за заем е единственото решение за изход от кризата.

Като предупреди за неконтролираните последствия на един евентуален фалит, Папандреу подчерта: «Стигнахме до извора, и страната трябва да пие вода. Страната трябва да осигури 130 милиарда евро, да постигне намаляване на дълга със 100 милиарда евро».

„Тези суми са невъобразими, става дума за най-големия пакет заеми, отпускан на една страна. Намираме се пред една екзистенциална дилема: да пожертваме ли много, за да не изгубим всичко. Или продължаваме радикално, или приемаме съдбата си”, подчерта Папандреу.

Относно гласуването на новата икономическа програма утре в парламента, Папандреу го нарече «вот с национално значение».

«Всички ние трябва да претеглим историческата отговорност, която носим и да вземем правилните решения», каза той.

Заслужава да се отбележи обаче, че лидерът на ПАСОК постави въпроса за дисциплина в партийните редици не в основната си реч, а едва по-късно, след реплика на Анрдеас Ловердос.

«Искам от вас да бъдете дисциплинирани, а ако за някого това представлява проблем, нека си подаде оставката», каза Папандреу.

Категории: икономическа криза синдикални протести гласуване меморандум надзорна Тройка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus