Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ранният туристически сезон ще съживи търговията

14 Април 2014 / 13:04:01  Анастасия Балездрова
882 прочитания

Да бъдат или не отворени в неделя търговските обекти в Гърция? Месеци след пилотното прилагане на мярката за определени – 7 на брой недели в годината полемиката около реформата продължава.

За пореден път от Националната конфедерация на гръцката търговия обяви, че въпреки големия наплив от клиенти оборотът от вчерашната – шеста поред работна неделя е с 10 на сто по-нисък от този в началото на Страстната седмица миналата година. Нейният председател Василис Коркидис призна, че организацията все още не е събрала данните за резултатите от вчерашния ден, но въпреки това изрази увереността си, че „в най-добрия случай оборотът ще е идентичен с този за същия период през 2013.

„В момента все още събираме данните за оборота от 253-те търговски асоциации в Гърция. Трябва да ви кажа, че вчерашната неделя е една от малкото, в която самите търговци поискаха магазините да работят. Видяхме, че посетителите в магазините бяха много. Нямаме сравнителни данни относно потреблението и оборота, тъй като обектите не бяха отворени  миналата година на Цветница.

Мога да обобщя обаче с думите, че вчера доволните бяха малко, а недоволните – много. В най-добрия случай оборотът е бил почти идентичен с миналогодишния. На пръв поглед изглежда, че той е бил с 10 на сто по-малък в сравнение с началото на Страстната седмица миналата година. Това са първите данни, които имаме. Но все пак искаме да вярваме, че оборотът преди Великден ще помогне на търговските обекти, заяви той пред GRReporter.

Паралелно с това Коркидис отчете като позитивен факта, че католическият Великден съвпада с православния. „Това означава, че на много курортни места туристическият сезон ще започна по-рано в сравнение с предишни години и това ще даде тласък и на потреблението”.

Според много гръцки коментатори Националната конфедерация на гръцката търговия на практика е против въвеждането на неделя като работен ден за търговските обекти през цялата година. „Вижте, споразумяхме се магазините да работят седем недели в годината и спазваме тази договореност. Смятам, че тези седем недели са повече от достатъчни, дори може би някои не бяха нужни. Когато този цикъл завърши ще направим равносметка и ще видим доколко работата в неделя е повлияла положително или отрицателно на търговската дейност”, бе отговорът на Василис Коркидис.

Вчера най-централната търговска улица в Атина стана театър на тежки сблъсъци между протестиращи срещу работата на магазините в неделя и отряди за борба с масовите безредици. За да отблъснат участниците в протеста, които призоваваха гражданите да не пазаруват полицаите използваха сълзотворен газ.

снимка: ethnos.gr

Но дори и най-категоричните поддръжници на премахването на всички ограничения на търговската дейност не могат да не обърнат внимание на най-силния аргумент срещу работата в неделя – оплакванията на служителите, че не получават никакви компенсации. GRReporter попита Василис Коркидис дали това е честа практика сред работодателите.

„Това е факт, но ми се иска да вярвам, че тези случаи са изключения. Разбира се, че не трябва да се допуска това. Заплащането на хората, които работят в неделя трябва да е с надбавка от 75 на сто. Ако искаме да имаме оборот, трябва да плащаме на служителите онова, което е определено от закона. Парите, които получават служителите се използват отново за закупуването на стоки и по този косвен начин те се връщат отново при нас. Затова е добре търговците да бъдат коректни. Глобите за този вид нарушения са особено високи – 10 550 евро и е добре никой да не рискува да му бъде наложено подобно наказание”.

По думите му процентът наложените глоби не е висок. „Това означава, че нарушителите са малко. Тук трябва да отбележа, че част от служителите ни подкрепят, като проявяват разбиране по отношение на забавянето на заплащането за работата си през тези дни. Но това е нещо, за което трябва да проявим уважение към тях, а не да се възползваме”.

Следващата неделя, в която ще работят магазините в Атина и Пирея ще бъде през лятото, ден преди началото на летните сезонни намаления.  Според Коркидис тогава местните търговци ще направят равносметка за да установят „кои недели бяха добри, кои –не, в кои трябва да продължим да сме отворени и в кои – не. Една от грешките беше например да бъдат обявени за работни двете недели преди Коледа вместо да се работи в неделя преди Нова година. Тоест първата работна неделя през декември трябва да се анулира и да бъде преместена в неделя преди Нова година”.

В същото време, по решение на местната областна управа търговските обекти в Солун работят 10 недели в годината. От общината обаче предлагат техният брой да се увеличи с цел магазините да работят по време на почивните дни в съседните на Гърция държави, както посочи в интервю за GRReporter кметът на града Янис Бутарис през ноември миналата година. 

Категории: Икономика търговски обекти неделя оборот компенсации протест Национална конфедерация на гръцката търговия Василис Коркидис Солун Янис Бутарис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus