Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пушенето: 10 причини да го спрете

13 Януари 2013 / 18:01:50  GRReporter
2791 прочитания

Не е тайна, че когато някой спира пушеното се сдобива с добро здраве, но и с някои лоши навици. Десетте причини, които ви посочваме (и които нямат връзка с добре известните вреди от пушенето) може да ви подтикнат да го спрете.

 По-малко страх

Макар че повечето пушачи твърдят, че цигарата е антидепресант, това не е така. Британско проучване, публикувано наскоро доказва, че хората, които са спрели пушенето са намалили чувствително стреса, а онези, които още пушат го увеличават постепенно.

Устата ви ще ви е ... признателна

Ако спрете пушенето намалява значително опасността от появата на заболявания на устната кухина- като възпаление на венците, а и по-сериозни – като рак на устната кухина. Това показва проучването на Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Пушачите са 1.5 пъти по-застрашени от получаването на поне три заболявания на устата през живота си.

По-добър любовен живот

През 2008 едно изследване показа, че никотинът може да повлияе върху сексуалния живот на пушачите. Мъжете, които са спрели пушенето са увеличили сексуалния си апетит 5 пъти.

Помогнете на кожата си

Ако искате да имате млада, мека и гладка кожа- спрете пушенето. Цигарите влияят на тонуса на кожата, увеличават отпускането и предизвикват бръчки около устните. Тъй като никога не е късно, проучванията показват, че кожата показва първите знаци на подобрение само месец и половина след спирането на пушенето.

Защитете косите си

Ако вашата гъста и блестяща коса е вашият фетиш, по-добре спрете пушенето особено ако сте мъж. Учените твърдят, че цигарите увеличават риска от оплешивяване. Едно изследване от 2011 показва, че основните фактори за оплешивяването са наследствеността, стресът и пушенето.

Добро настроение

Спирането на пушенето ще подобри настроението ви, твърди едно проучване на Университета Brown. Учените са открили, че пушачите, които са участвали в програмата,  никога не са били толкова щастливи, колкото през периода когато не са пушили. Макар че някои от тях са започнали да пушат отново. Най-характерните – и някак трагични- са случаите на онези хора, които са спрели пушенето временно. Настроението им (когато спрат) е значително приповдигнато, а когато отново започнат да пушат пушенето го помрачава и в някои случаи нивата на тъга са много по-високи от онези, които са имали преди да спрат да пушат за първи път.

Повече ... рождени дни

Спирането на пушенето може да помогне на жените да живеят едно десетилетие по-дълго  според едно изследване от 2012. Учените откриха, че пушачките увеличават риска от преждевременна смърт, а онези които пушат само 9 цигари на ден удвояват вероятността в сравнение с непушачките. Професорът от Оксфорд Sir Richard Peto, твърди, че „ако някой реши да спре пушенето преди достигането на средна възраст, тогава може да си спечели 10 години живот”.

Насладете се на храната

Проучванията показват, че вкусовите рецептори се влияят значително от пушенето, променяйки често вкуса на храната. Ако искате да се насладите наистина на вкуса на всяка хапка може би е дошъл часът да спрете цигарите.

По-малко настинки

Симптомите на една обикновена  настинка могат да се развият сериозно при някой пушач според проучване на учени от Йейл. Откритията показват, че в такъв случай реакцията на имунната система е много силна и доказват, че пушачите имат свръх реакция към леки настинки и не могат да се борят с вирусите, увеличавайки времето на заболяването.

Увеличаване на възможностите за забременяване

Ако се опитвате да забременеете едно от най-добрите неща, които можете да направите е да спрете пушенето. Скорошно изследване показва, че пушачките намаляват вероятността да заченат с 60%. Освен това пушенето често причинява спонтанен аборт.

Печалба ... в джоба

И ако всички изброени до тук причини не са ви достатъчни помислете, че като спирате да пушите спестявате пари. Едно увеличаване на средствата ще ви убеди.

 

Категории: пушене никотин стрес настинка бременност спиране на пушенето
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus