Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Протестна нота на Гърция срещу Турция за изявленията на бившия премиер Месут Йълмаз

27 Декември 2011 / 15:12:29  Анастасия Балездрова
3975 прочитания

Разкритията на бившия турски премиер Месут Йълмаз за турско участие в палежите на гори в Гърция по време на управлението на неговата предшественичка Тансу Чилер през 90-те години не изненадаха никого в Гърция. В интервю за турския вестник „Бир гюн” той заяви, че единствено тя от всички турски премиери не е дала сведения за това къде и как са били използали тайните фондове на държавата по време на нейния мандат.

Според вестника Месут Йълмаз е заявил, че по онова време били дадени пари за предизвикване на дестабилизация чрез преврат в Азербайджан, както и за горски пожари в Гърция.

Ден по-късно бившият премиер заяви, че изявленията му били изтълкувани погрешно от репортера. Той заяви пред Анадолската новинарска агенция, че е имал предвид пожари в Турция. „Съществуваха някои информации и преценки, че горските пожари през 90-те години в Турция са свързани с гръцките тайни служби. Аз изразих мнението, че би било погрешно спрямо връзките ни с Гърция да публикуваме тези данни, преди да ги разследваме”. Месут Йълмаз добави, че „случаят бе представен по напълно изопачен начин с цел да се вдигне шум”.

Разкритията предизвикаха остри реакции сред политическите сили в Гърция, а от външно министерство поискаха обяснения от Анкара. По-късно министерството предаде протестна нота на посолството на Турция в Атина. В съобщение на ведомството се посочва, че „независимо от опита за промяна на изявленията от страна на Месут Йълмаз поискахме тяхното разследване, както и на всички подобни изявления, направени в миналото”. От гръцкото външно министерство поискаха да бъдат информирани и за всички свързани със случая данни.

GRReporter потърси мнението на експерта по гръцко-турски отношения и асистент-преподавател по международно право и външна политика в атинския университет Пандио, Ангелос Сиригос. Той разясни защо разкритията не са изненадващи за никого в Гърция, както и мнението си за този изблик на „искреност” от страна на забравения до вчера бивш премиер на Турция.

Г-н Сиригос, доколко можем да смятаме, че изявленията на бившия турски премиер имат почва? Имало ли е в миналото съмнения, че пожарите може да са били предизвиквани от агенти на Турция?

В различни периоди и особено когато имахме големи пожари на погранични острови, като например Самос, съществуваха силни съмнения, че нещо не е съвсем наред. Пожарите бяха чести и избухваха в близост до военни инсталации. Разбира се, всички тези острови на практика са една голяма военна инсталация. Затова и съществуваха съмнения, че пожарите са били предизвикани нарочно от агенти на Турция. Освен това в миналото се бяха появили и различни разкаяли се турски агенти, които заявяваха, че са поставяли огньове на гръцки острови. Последният подобен случай беше преди 3-4 години.

Също така, когато бе разкрита организацията на военните „Ергенекон” и парадържавата, която се криеше зад нея стана известно, че между другите си задачи турските агенти са и били натоварени с извършването на диверсии в ущърб на Гърция. Не можем да знаем какви точно са били тези диверсии и дали са били само пожари. Но винаги е имало съмнения, че пожарите, особено в пограничните райони са били резултат на подпалвания от страна на турски агенти.

Тук е мястото да посоча, че особено по време на мандата на Тансу Чилер парадържавата в Турция се намираше в своя апогей. Да не забравяме, че именно тогава имахме ескалация на напрежението около необитяемия остров Имия. Тогава действията на Турция започнаха, въпреки противната позиция на военното и на голяма част от политическото ръководство на страната. Това беше едно крайно действие, в рамките на което Тансу Чилер действаше заедно с парадържавата. Това не би следвало да ни впечатлява, защото периодите на управление на Тансу Чилер и Бюлент Еджевит бяха периоди, в които парадържавата в Турция на практика действаше като държава.

Според публикации поставянето на пожарите е било отговор на гръцката външна политика спрямо Турция и по-конкретно във връзка с Кюрдския проблем. Какъв е вашият коментар?

Категории: Политика тайни агенти пожари погранични острови гръцко-турски отношения Месут Йълмаз Тансу Чилер
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus