Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Продават последния дом на Онасис

04 Март 2014 / 10:03:23  GRReporter
2537 прочитания

Един имот с голяма история, където са написани много от страниците на историята на фамилия Онасис е обявен за продан от много време, но поне засега няма кандидати да се сдобият с него.

Имението с площ от 3,5 декара се намира в един от най-скъпите региони в Гърция – в морското предградие Глифада, в непосрадствена близост до прочутото голф-игрище.

Допреди няколко години на него се е намирала една от къщите на фамилия Онасис, която следващия собственик на имота съборил, изтривайки много от спомените, свързани с легендарния гръцки корабен магнат и милиардер.

Внучката му Атина продала имението преди около пет години. От тогава то е преминало през двама собственици и днес отново е обявено за продажба от брокерската агенция за скъпи имоти Sotheby's International Realty.

Според директора на агенцията в Гърция, Панайотис Фармакис това се дължи най-вече на високата цена на имението. То се продава срещу 12,5 милиона евро, т.е. около 3,5 милиона евро за декар.

В изявленията си за неделното издание на вестник Етнос той посочва, че имотът се намира на около пет минути от морето и на него може да се застрои площ от 1800 кв.м. без да се броят подземните помещения. В обявата на агенцията дори се посочва, че купувачът ще получи като подарък един неизвестен на широката публика албум със снимки на Аристотел Онасис и неговото семейство.

Все пак интерес към имота има, твърди Фармакис. Става дума за чужденци и гърци, които са привлечени както от историята на имота, така и от неговото местоположение в най-привлекателната част на Глифада.

А историята действително е богата. Това е мястото, където Аристотел Онасис прекарал последните мигове от живота си преди да замине за Париж и почине в местна болница през март 1975. Имотът с къщата в Глифада практически бил първият недвижим актив на магната. Той го откупил с първите пари, които спечелил в Аржентина, където заминал след като баща му Сократис загубил имуществото на семейството по време на гръцко-турската война в Мала Азия през 1919 - 1922. Къщата била купена за мащехата на Онасис Гестимани Дологлу, за която баща му се оженил след смъртта на майка му Пинелопи. Но Аристотел също е живял в нея по време на многобройните си пътувания в Атина.

Онасис умира от тежка форма на миастения (болестна мускулна слабост – б.р.). Малко преди края той се намира в къщата в Глифада и отказва да замине за Американската болница в Париж с думите: “Аз ще умра тук”.

Ето как разказва последните моменти на Онасис там журналистът и негов биограф Димитрис Лимберопулос: “Видях го за последен път в градината на къщата в Глифада, когато зет му Кониалидис (съпруг на сестра му Меропи – б.р.) го придружаваше до летището, за да замине на последното си пътуване към Париж. Преди да влезе в лимузината прегърбен, уморен, без очила, с тежки и подпухнали клепачи и с чисто бяла коса – напълно неузнаваем, той спря за да поеме дъх. Прошепнах: “Капитане”. Гласът ми беше тих, уплашен, изпълнен едновременно със съжаление и учудване. Той ме чу, вдигна с усилие главата си и ме позна. “Лимберопуле, човекът е звяр, трудно предава душата си”, измърмори. Това беше последното нещо, което чух от най-непримиримия звяр, с който се бях срещнал в журналистическата си кариера”.

От изпълнената със спомени къща преминали и много световноизвестни личности. Според Лимберопулос Аристотел обичал да пие узо на прага до градината до големите саксии с цветя. Морската панорама винаги му напомняла за родния му град Измир и неговото пристанище. Твърди се, че къщата е била боядисана в бяло по желание на Мария Калас. Там световноизвестното сопрано репетирала, като свирела сама на пианото. В къщата е живяла и втората съпруга на Онасис, Жаклин Кенеди.

Въпреки слуховете, че внучката му Атина Онасис планира да построи луксозна вила на мястото на къщата, където да отсяда по време на посещенията си в Гърция със съпруга си Алваро Алфонсо де Миранда Нето, тя продава имота през 2007. Неизвестният купувач го препродава на друг, който днес търси следващия желаещ да стане собственик на имота на Аристотел Онасис.

Категории: Личности Аристотел Онасис имот в Глифада Мария Калас Жаклин Кенеди Атина Онасис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus