Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Призовават СИРИЗА да изолира екстремистите си

13 Октомври 2013 / 10:10:40  GRReporter
1596 прочитания

Министърът на обществения ред Никос Дендиас призова СИРИЗА да изолира „крайните елементи”. Едновременно с това той отхвърли категорично обвиненията, че  се подслушват телефоните на депутатите и лидера на най-голямата опозиционна партия.  В интервю за вестник Та Неа Дендиас заяви, че не може да се твърди, че цялата партия е екстремистка, особено ако се вземе предвид, че 27% от гърците са гласували за нея.

Запитан за следенето, той заяви, че никоя служба на министерството не може и не е разрешено да следи политическа партия, депутати или лидера й. Говорейки за чл. 187 от Наказателния кодекс за създаването на престъпна организация, Дендиас отбеляза, че той не се отнася до партии, а за „онези, които функционират като мафия”.

Успоредно с това министърът отхвърля критиката, че правителството е закъсняло с действията срещу Златна зора и  се е задействало чак след убийството на Павлос Фисас в Керацини. „След убийството имаше ясна картина, че зад физическия извършител и вероятния морален подбудител има цяла организация. Връзката можеше да бъде доказана” отбеляза той.

За въпрос за търпимостта особено на Нова Демокрация към Златна зора  Дендиас отговаря: „Мисля, че като цяло политическите сили в Гърция за дълъг период показаха безсилие, Това е разбираемо- организация като Златна зора  не е имало до сега, поне след войната, в гръцкия парламент. Една партия, която е спечелила 7% на изборите, Следователно, обществото частично я е узаконило по свои собствени причини, неприемливи за мене, но ги уважавам заради конституцията”. По тази причина според Дендиас е било необходимо време да се разкрие поведението й, да се докаже престъпната й дейност и да може правителството убедително да се обърне към съдебната система, защото ако това беше направено без достатъчно доказателства, можеше да изглежда за общественото мнение като преследване по политически причини.

СИРИЗА: Дендиас е верен на опасната политическа линия на Самарас

Интервюто на Дендиас  предизвика реакцията на СИРИЗА. В изявлението на партията се казва, че министърът на обществения ред е верен на опасната политическа линия , която начерта Самарас и лицемерно отрича отговорността на правителството за дейността на Златна зора, а повтаря, макар и по-умерено от Самарас, думите му за двете крайности.

СИРИЗА обвинява Дендиас, че вместо да си направи самокритика за това, че самият той е обещавал пред чужди вестници  съдебни дела за разкритията си, в същия момент когато е оставял Златна зора да действа свободно и си е затварял очите за десетки обвинения от страна на СИРИЗА и на международни организации, той обвинява самата СИРИЗА, че не е действала вместо него.

„Не знаем дали министърът е получил исканията на СИРИЗА за арест на извършителите а поне 32 престъпления, но ние сме длъжни да напомним въпросите на най-голямата опозиционна партия, на които той не отговори” се казва още в изявлението.

СИРИЗА призовава Дендиас, макар и със закъснение, да осъди изявленията на кадри на своята партия, които флиртуваха с идеята за съвместно управление с тази престъпна организация и да изолира макар и късно, крайните в Нова Демокрация. Според партията народът няма избирателна памет като самия Дендиас и знае много добре кой превърна разделението в своя политика.

„Това, което става все по-ясно всеки ден е, че е напразен безнадеждният опит да се скрие отговорността си за престъпленията на нацистите, както и за развитието на страната си отговорност. Изолирането им от обществото не сама не намалява с прицелването им в СИРИЗА, а става  все по-голямо” завършва изявлението.

Димитрис Пападимулис: да не си играят с огъня

И парламентарният представител на СИРИЗА Димитрис Пападимопулос, в интервю за вестник Real News, призова Нова Демокрация за не си играе с огъня. Той говори за определени екстремисти, които „за съжаление са хора на Андонис Самарас” и разработват планове за провокации и дестабилизация. Пападимулис обвинява премиера за взривоопасно поведение, когато прави паралел между Златна зора  и онези, които не са съгласни с него за НАТО и ЕС, а призивът на Самарас за общ фронт срещу Златна зора бил лицемерен.

Панайотис Лафазанис: крайни елементи има в Нова Демокрация

В контраатака премина и другият парламентарен представител на СИРИЗА Панайотис Лафазанис. „Онова, което Дендиас говори за крайните елементи в СИРИЗА възпроизвежда за съжаление теорията за двете крайности. Тази теория има за цел да направи паралел между левицата и Златна зора, подкопава демокрацията и води страната към аномалии” заяви той. Лафазанис твърди, че Дендиас отлично знае, че екстремисти има в Нова Демокрация, и точно те са онези, които задават посоката на политиката на правителството.

„Имаме правителство, което разрушава страната финансово и социално и поставя в опасност бъдещето й с опасните си теории за двете крайности, чиито вдъхновител е премиерът, но за съжаление и министърът на обществения ред го следва, а неговата роля би трябвало да е различна” подчерта Лафазанис.

 Златна зора : насилието  е насърчавано от Нова Демокрация  и СИРИЗА

Категории: СИРИЗА екстремисти Златна зора министър на обществения ред Никос Дендиас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus