Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Привилегиите на служителите в гръцкия парламент

08 Ноември 2012 / 20:11:10  GRReporter
2097 прочитания

Привилегиите на служителите в гръцкото Народно събрание станаха публично достояние след "мини-преврата", който се опитаха да направят в деня на гласуването на новия план за фискална консолидация. Оказа се, че въпреки тежкото финансово състояние на страната, те все още получават 16 заплати и се радват на редица допълнителни привилегии, които остават немислими за средностатистическите гражданин в Гърция.

Въпреки съкращенията, заплатите на стенографите, секретарите и останалия обслужващ персонал в парламента остават високи в сравнение със спадащия стандарт на живот в страната. Един служител получава средно 3000 евро чисто, без да се смятат добавките и бонусите върху заплата.

Според бюджета на Народното събрание за 2011 само 15-тата и 16-тата заплата на тези служители струва на данъкоплатците 16,9 милиарда евро. За 2012 общият обем на тези две допълнителни заплати е намален до 5,1 милиона евро. Те са преименувани “възнаграждение за мотивация за изпълнение на парламентарните цели” и размерът им се решава от председателят на Народното събрание.

Ако един служител в парламента има 30 години стаж, той има право да се пенсионира и да получи еднократно обезщетение от 60 месечни работни заплати. Сумата на обезщетението надминава 200 хиляди евро на пенсиониран парламентарен чиновник и е необлагаем с данък. Същите служители имат право на второ обезщетение от социалния фонд на държавните чиновници и на акционерен дял от Фонда на служещите в политическата система.

Освен многобройните заплати и други финансови облаги, служителите мога да изпращат децата си безплатно в детската градина, а разходите се покриват от бюджета на Народното събрание.  Едната база на детската занималня е в непосредствена близост до Националния парк “Запио”, а неотдавна министерството на образованието дари на Народното събрание втора сграда за създаване на детска гради в централния квартал Плака под Акропола. Служителите могат също така да посещават фитнеса и да ползват неограничено паркинга на парламента.

Същата тази специална каста чиновници имат право да пазаруват в специализираните магазини за служителите от военновъздушните сили, където цените на стоките са значително по-ниски цени от тези в обикновените супермаркети.

В сградата на парламента има много и различни помещения, които се отдават под наем на частни предприятия. Средствата, които идват от наемането на тези пространства не отива нито в бюджета на държавата, нито в касата на парламента. Средствата са насочени направо към Взаимоспомагателния фонд на служителите в Народното събрание. Някои от предприятията, които плащат наем в парламента са: Националната банка на Гърция (NBG) плаща годишно 312 хиляди евро наем, Гръцки пощи – 48 хиляди евро, лафката на парламента – 24 хиляди евро, Олимпик еър – 48 хиляди евро.

Всяка сделка, която извършва администрацията на парламента с външни доставчици се натоварва със 7% допълнително, които отиват за същите служители.

При всеки изборен период чиновниците получават над основната си заплата и добавки, 1000 евро допълнително след свикването на новото Народно събрание. Същото се получи и при първите парламентарни избори през май месец тази година, когато Народното събрание бе свикано фиктивно за един ден и след това бе разпуснато, за да започне втория предизборния период.

Въпреки, че страната вече беше нагазила дълбоко във финансовата криза, служителите, които работиха един ден през месец май, получиха допълнително 1000 евро над редовната си заплата. Решението бе подписано от тогавашния председател на парламента Вирон Полидорас. Според обяснението на Полидорас служителите в парламента по закон са имали право да получат 4000 евро допълнително възнаграждение, но са им били отпуснати само 1000 евро, заради трудната финансова ситуация, в която се намира страната.

Според данните от 2010 служителите в парламента наброяват 1340 души. Общата стойност на заплатите им достига 106 милиона евро. Заплатата на една чистачка е чисто 1900 евро, предава iefimerida.gr. В последните пет години заетите на постоянна служба в Народното събрание се е удвоил, като това е станало с благословията на двете най-големи (довчера) партии в Гърция - ПАСОК и Нова Демокрация. Обществена тайна остава, че повечето назначени на постоянна служба в парламента са приближени или членове на семейства на министри, депутати и на партийни членове с дългогодишно присъствие на местната политическа сцена.

Премиерът Андонис Самарас заяви, че ако служителите в парламента отново се опитат да бойкотират премахването на привилегиите си чрез активни стачни действия, ще обяви гражданската им мобилизация. Тогава те ще са принудени или да се върнат на работните си места, или да бъдат задържани за неподчинение на премирското решение и да бъдат дисциплинарно уволнени.

Промените в закона предвиждат чиновниците в Народното събрание да бъдат включени към общото тяло на публичната администрация. Заплатите им да преминат към единната щатна таблица, която след промените важи за всички държавни служители и да взимат само 12 заплати както е по закон за останалите заети в държавната сфера.  

В същото време последните данни публикувани от Националния статистически институт сочат, че служителите в частния сектор продължават да плащат най-скъпо цената на задълбочаващата се криза.

Безработицата през август достигна 25,4% въпреки, че това е най-силният период за туристическия сектор и по това време традиционно заетостта винаги се увеличава. В най-тежко положение са младите до 24 години. От тази възрастова група безработните надминават 58%. Те са следвани от хората до 34 години. При тях безработицата е скочила на 33%, като най-тежка е ситуацията в западната част на гръцка Македония, Тесалия и остров Крит.

Категории: ИкономикаПолитика парламентарни служители корупция Гърция преврат
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus