Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бурни протести, викове и стачка на служителите в парламента по време на дебатите за меморандум 3

07 Ноември 2012 / 21:11:38  GRReporter
1260 прочитания

Няколко часа преди критичното гласуване на проектозакона, от който зависи отпускането на животоспасяващия транш от 31,5 милиарда евро гръцкият парламент се превърна във вулкан, готов да избухне. Служителите в парламента, които продължават да получават по 16 заплати годишно прекъснаха работа и заплашиха, че няма да работят, ако министърът на финансите Янис  Стурнарас не оттегли поправката на един от членовете. В нея се посочваше, че служителите на парламента се приравняват с всички останали държавни служители „в съчетание и според регламента на правилника на парламента”. В новия текст обаче последното изречение бе премахнато и това вбеси служителите, много от които излязоха в кулоарите и започнаха да протестират. Малко по-късно дружеството на служителите издаде съобщение, с което обяви, че решава да участва в обявената от синдиката АДЕДИ стачка във времето от 19:00 до края на пленарното заседание. Те предупредиха, че ще прекъснат работата си. По този начин на практика щяха да осуетят продължението на дебатите и гласуването на проектозакона.

Преди да се случи всичко това депутати от СИРИЗА и Независимите гърци протестираха срещу внасянето на поправката. Когато стачката беше факт парламентарният представител на Комунистическата партия заяви, че „не е възможно заседанието да продължава, при условие, че служителите стачкуват”. Малко по-късно заседанието бе прекъснато и председателят на парламента Евангелос Меймаракис и финансовият министър се срещнаха със синдикалните представители на служителите. В крайна сметка Янис Стурнарас се принуди да оттегли поправката, но в изявлението си след това каза, че тя ще бъде внесена отново, след като бъде обработена. Той обвини директно партиите СИРИЗА и Независими гърци, че са „приканили синдикалното ръководство на служителите на парламента да обявят прекъсване на работа в храма на демокрацията”. „Но който има очи вижда”, отбеляза в заключение той.

Думите му предизвикаха остри реакции сред депутатите от двете партии, които поискаха неговата оставка. Лидерът на Независимите гърци Панос Каменос дори нарече Янис Стурнарас „назначен служител на Голдман Сакс”. В същото време служителите продължават да твърдят, че ще продължат стачката.

Според непотвърдена официално информация те са заплашили да нахлуят в телевизионното студио на парламента и да прекъснат директното излъчване на заседанието. Присъстващите журналисти, които са се опитали да снимат сцената са си навлекли гнева на служителите с това свое действие.

Атмосферата в парламента беше нажежена от самото начало на дебатите по проектозакона. Основната опозиционна партия СИРИЗА внесе възражение с аргумента, че правният текст е внесен за гласуване по експресната процедура в противоречие с конституцията на страната и предложи гласуване за това. След като то бе проведено по метода с вдигане на ръка, както се предвижда в правилника на парламента левите депутати опровергаха резултата от вота. Последваха бурни нападки срещу председателя Евангелос Меймаракис, който заяви, че „президиумът не може да бъде изнуден от тези, които крещят” и нареди да бъде проведено поименно гласуване. В подкрепа на искането проектозаконът да бъде обявен за противоконституционен гласуваха депутатите от СИРИЗА, Независимите гърци, Комунистическата партия и Златна зора. Искането бе отхвърлено. След като срещу него гласуваха 170 депутати от Нова демокрация, ПАСОК и Демократичната левица.

Дебатите продължават до полунощ, когато ще се проведе критичното гласуване. Председателят на Демократичната левица Фотис Кувелис заяви, че няма промяна в позицията на партията и нейните депутати ще гласуват против членовете, които въвеждат промени в трудовите отношения.

Все още не е ясно колко депутати от ПАСОК действително ще изпълнят заплахите си и няма да подкрепят проектозакона, въпреки призива на партийния лидер Евангелос Венизелос да го направят.

Според анализатори правният текст ще бъде приет с около 155 положителни вота. Те смятат, че голямото предизвикателство за тройната коалиция ще бъде утрешният ден, когато тя ще трябва да се конфронтира директно с всички синдикални, партийни и социални прослойки и организации, които са защитават привилегии и не позволяват провеждането на промените.  

Категории: Политика парламент меморандум 3 проектозакон дебати служители на парламента
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus