Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Преговори за освобождаването на гръцкия учител, отвлечен в Пакистан

09 Октомври 2009 / 14:10:27  GRReporter
956 прочитания

Пакистанският вестник Chitral Times съобщава, че шестима мюсюлмани от калашкия район Бубурет преговарят с талибаните за освобождването на гръцкия учител Танасиос Лерунис. Както GRReporter вече ви съобщи, Лерунис бе отвлечен от дома си на 8 септември и от тогава се намира в ръцете на въоръжена талибанска групировка в афганистанския район Нуристан по границата с Пакистан.
    Групата преговарящи се води от бившия местен водач Абдул Матзид и тя на два пъти е посетила Нуристан. Първият път е бил още в края на септември, когато мисията е успяла да се срещне не само с похитителите, но и със самия Атанасиос Лерунис. Четирима от преговарящите са останали в Нуристан, а двама са се върнали в долината Бубурет. Първоначално похитителите са искали два милиона долара откуп и освобождаването на трима важни талибански водачи, които се държат от пакистанските власти. В последствие похитителите оттеглили условието за откупа.
    Двамата завърнали се членове на преговарящите оценяват като крайно положителен този факт. По отношение на второто условие, засега пакистанските власти пазят мълчание. Двамата заявили за вестника, че Атанасиос Лерунис е в добро здраве, храни се добре и го държат при добри условия. Те дори донесли ръчно написано от него писмо, в което той потвърждава сам това. Преговарящите са мюсюлмани от пакистанския район Бубурет, чиито предшественици произхождат от областта Гуардеш в Нуристан, където похитителите държат гръцкия лекар.
    Останалите четирима преговарящи ще се завърнат, когато имат положителни новини за освобождаването на Лерунис. пакистанският вестник смята, че то може да стане дори в следващите часове.

Категории: гръцки лекар отвлечен в Пакистан преговори за освобождаванеАктуално
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus