Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Отвлякоха грък в Пакистан

10 Септември 2009 / 07:09:14  GRReporter
1283 прочитания

Гръцкият учител Танасис Лерунис бе отвлечен в северен Пакистан, в областта Цитрал на границата с Афганистан, съобщават световните медии. Лерунис работи от много години като преподавател в селото Кракал и е ръководител на неправителствената организация "Гръцки доброволци". Във вторник 12 въоръжени мъже влезли в дома му в долината Калас, където се намира Кракал и го отвлекли заедно с един от охранителите му и един учител, като преди това убили другия му охранител. След известно време похитителите освободили другите двама отвлечени, но продължават да държат Танасис Лерунис.
Гръцкият доброволец работи в Пакистан от 15 години и усилията му са насочени в съхраняването на самобитната култура и цивилизация на жителите на долината Калас. Пакистанският вестник "Dawn", който излиза на английски език съобщава, че похитителите се прекарали Лерунис от другата страна на границата с Афганистан в провинцията Нуристан. Изданието цитира полицейски източници, които твърдят, че въоръжените мъже, отвлекли гръцкия доброволец говорели на езика Пасту.
Със случая се занимава гръцкото посолство в Исламабат и съответно гръцкото външно министерство, което е в непрекъснат контакт със семейството на отвлечения. Засега не са известни каквито и да е условия на похитителите за освобождаването на Танасис Лерунис.
Жителите на долината Калас живеят в подножието на Хималаите на над 3000 метра надморска височина, в три основни общности - Бурбурет, където е съсредоточена най-голяма част от населението, Рубут и Бирит. Според преподавателката от Солунския университет Елисавет Мела-Атанасопулу, която също изследва тяхната цивилизация и култура, общото население на Калас е малко над 3000 души, които живеят в 15 села.

Категории: АктуалноПолитика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus