Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Предлагат мачът между Сърбия и Албания да се проведе в Солун

21 Октомври 2014 / 12:10:34  GRReporter
641 прочитания

Кметът на Солун Янис Бутарис предложи прекъснатата миналата седмица футболна среща между националните отбори на Сърбия и Албания да се проведе в Солун. В изявления пред гръцката информационна агенция AMNA Бутарис посочи, че организирането на мача в града би могло да допринесе за спадането на напрежението и да изтъкне мултинационалния профил на Солун. Той внесе предложението за обсъждане от управителния съвет на Асоциацията на общините в област Централна Македония.

Дербито, което е част от квалификациите за Евро 2016 бе прекъснато в 40-та минута, поради тежките сблъсъци между футболисти от двата отбора. Към тях се присъединиха и сръбски запалянковци, които слязоха от трибуните, докато други замеряха албанските футболисти с най-различни предмети.

 

Причината бе появилият се над стадиона малък хеликоптер, от който се вееше флаг, изобразяващ Велика Албания. Заслужава да се отбележи, че в нейните очертания, освен Косово и части от Македония бяха включени и части от Северна Гърция, град Йоанина и остров Корфу. Летящият флаг бе свален от сръбски футболист, който бе нападнат от членове на албанския национален отбор.

Националистическата еуфория обаче не се ограничи само на стадиона. Два дни след драматичната вечер Гърция връчи официална протестна нота на албанското правителство. В нея Атина призовава Тирана да осъди националистическите прояви, насочени срещу гръцкото малцинство в Албания след събитията на стадиона в Белград.

Категории: Политика Янис Бутарис Солун футболен мач Сърбия - Албания
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus