Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция връчи протестна нота на Албания за националистически набези след футболния мач със Сърбия

17 Октомври 2014 / 14:10:42  GRReporter
946 прочитания

Гърция връчи официална протестна нота на албанското правителство заради националистични атаки над гръцкото малцинство в страната. По нареждане на външния министър Евангелос Венизелос посланикът в Тирана Леонидас Роканас е връчил нота на албанското външно министерство, с която се настоява албанските власти да осъдят националистическите прояви, насочени  срещу гръцкото малцинство в Албания.
    Всичко започна след мача Сърбия-Албания в Белград, когато неизвестно как над футболния терен прелетя албанско знаме, изобразяващо картата на Велика Албания в чиито очертания освен Косово и части от Македония, бяха включени и части от Северна Гърция, град Йоанина и остров Корфу. Летящото знаме бе свалено от сръбски футболист и така започнаха сблъсъците както между футболистите на двата отбора, така и между запалянковци и футболисти и играта бе прекъсната.
    След мача във втроник вечерта албански националисти нахлули с автомобили и развени албански знамена в село Дервицана, северен Епир, населено с гръцкото малцинство и започнали да скандират “Вън, гърци!” и “Ще ви изгорим, християни!”. Някои жители на селото стреляли във въздуха с пушки, за да сплашат натрапниците, други се стекли в селската църква и започнали да бият камбаните като при бедствие. За щастие няма пострадали.
    Леонидас Роканас е настоял албанските власти да вземат всички необходими мерки, за да заловят и накажат хулиганите, както и да гарантират на гръцкото малцинство в Албания спокойното и безопасно честване на националния празник 28 октомври. Посланикът е изразил недоволството на Атина от такива националистически прояви, които подкопават европейската интеграция на Албания, чиято репутация страда и със сигурност не печели от подобни крайни постъпки.
    Официалното възмущение на Атина от подобни прояви, които са характерни за миналите векове на Балканите е изразил пред местните власти и гръцкият консул в административния център на Северен Епир град Аргирокастро.

 

Категории: Гърция Албания протестна нота село Дервицана северен Епир Аргирокастро Леонидас Роканас футболния мач между Сърбия и Албания
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus