Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Последните мигове на Христина Онасис

09 Декември 2013 / 14:12:56  GRReporter
4730 прочитания

Неизвестни аспекти от живота на Христина Онасис, както и последната фатална вечер преди да бъде открита мъртва във ваната, се очаква да излязат на бял свят благодарение на последната книга на Марина Додеро.

Дългоочакваното издание ще излезе през март 2014. То ще съдържа слабо известен снимков материал от първите дни на запознанството между двете жени, които беше писано да останат неразделни до смъртта на Христина през ноември 1988.

Марина Цомлекцоглу-Додеро е може би единствената приятелка, на която Христина е имала пълно доверие. Тя е първият човек, който я открива мъртва във ваната на 19 ноември 1988. Додеро отива в моргата и остава будна до нея в параклиса на Православната Архиепископия в Буенос Айрес, в последната им нощ в Аржентина.

Марина Додеро, най-довереният човек на дъщерята на Аристотелис Онасис, реши да наруши мълчанието си и да говори открито за светлите, но и за най-тъмните аспекти от мита за фамилията Онасис.

«Когато се запознахме бяхме на 17 години. Това стана през лятото на 1966, на едно парти, организирано от семейство Конялидис, които бяха приятели на родителите ни. Сестрата на Онасис, Меропи Конялиди, ни представи една на друга. Мислела е, че нейната племенница Христина би могла да бъде добра приятелка с внучката на корабния магнат Джордж Ембирикос, и не сгреши. Веднага станахме близки и се обикнахме», отбелязва наследницата на рода Ембирикос.

Тя добавя, че за първи път ѝ е било поискано да напише книга за Христина едва няколко дни след смъртта ѝ. «Естествено, невъзможно ми беше да го направя. Бях напълно шокирана и дълбоко натъжена. Дадох няколко интервюта, но до там», казва Додеро.

Сега обаче се чувства готова, след цели 25 години, да покаже истинската Христина.

«Исках да напиша истинската история и да хвърля светлина върху един случай, който ме преследва. Искам в деня, когато си отида от този свят, никой да не може да каже нещо лошо за Христина или за мен. Да излезе на бял свят истината за следващите поколения», добавя тя.

«Веднъж Христина ми беше казала, че ако се случи нещо с нея, би искала аз да отгледам детето ѝ. Известно време благодарение на една приятелка, която работеше за Русел (Тиери Русел, бащата на Атина), научавах новини за него. После нищо. Никога не успях да видя Атина. Във всеки случай съвестта ми е чиста, а тази книга е последното нещо, което ще направя», споделя тя.

Марина Додеро казва за Атина Онаси: «Всеки път, когато видя нейни снимки в различни списания, сърцето ми се свива… Виждам погледа на Христина. Същите очи, същото изплашено лице. Искам Атина да научи каква е била в действителност майка ѝ».

 

Дългоочакваната книга се състои от 24 глави, и започва от … края, с помощта на ръкописни бележки, които си е водила Додеро.

Колкото до заглавието, засега остава ревниво пазена тайна.

 

 

Категории: Христина Онаси фамилията Онасис книга Марина Додеро
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus