Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Политически решения за постигането на споразумение с кредиторите

04 Март 2014 / 19:03:50  GRReporter
1233 прочитания

Гръцкото правителство и представителите на надзорната тройка провеждат истински маратон от срещи с цел да бъде постигнато споразумение до понеделник, 10 март, когато ще заседава Eurogroup. Най-важната спънка вече са структурните реформи и прилагането на пакета от инструменти на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, тъй като според високопоставен служител във финансовото министерство финансовият „фронт“ е приключил и няма проблем с 2014.

Член на правителството пък отбеляза, че «вече сме достигнали до момент, в който трябва да се вземе едно или друго политическо решение», а в понеделник друг представител на кабинета разясни, че по въпроса с инструментариума на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие «са изчерпани всички вероятни технически предложения». Поради тази причина според същия източник «нещата са трудни» и «имаме още много път пред нас».  

Тройката смята реализирането на предложенията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за важна структурна промяна, която ще ги улесни при вземането на по-нататъшни положителни решения за страната, посочи представител на правителството и добави, че «за тях мерките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие са от изключително значение». В своите позиции представителите на кредиторите настояват за пълно прилагане на предложенията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и провеждането на още повече реформи, като във вторник започва нов кръг от срещи на тройката с министрите на развитието, на труда, на здравеопазването и на административната реформа. 

В този ред на мисли висш служител във финансовото министерство заяви, че «до понеделник ще правим опити споразумението да бъде сключено». След маратонското съвещание, започнало в неделя, в 20.00 ч., и завършило в 02.00 на другия ден, служител в министерството на развитието отбеляза, че «все още има проблемни въпроси в министерството на труда, на здравеопазването, развитието и административната реформа».

На срещата между тройката и министъра на развитието Костис Хадзидакис представителите на кредиторите са поискали пълното прилагане на инструментариума на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, като служител в министерството заяви, че тройката не е доволна от гръцкото предложение, предвиждащо прилагането на 80% от мерките на Организацията, и настоява за повече. Същевременно, кредиторите продължават да настояват за реализиране на предложенията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие по отношение на млечната промишленост, лекарствата и книгите, като искат и повече реформи в областта на аптеките.

По-конкретно, въпросите, обсъдени между министър Хадзидакис и представителите на кредиторите са били следните четири:

1.   Инструментариума на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това е един от най-важните въпроси в преговорите, защото, според източници, тройката «е решена да окаже доста голям натиск и не се задоволява с осъществяването на 80% от предложенията, както твърди правителството». За реформите в областта на млякото, лекарствата и книгите, не е постигнато съгласие и се смята, че трябва да бъдат добавени още промени за лекарствата, транспорта, данъците към трети лица. Очаква се във вторник вечерта да бъде проведена нова среща специално по тези въпроси.

2.   Опростяване на процедурите за издаване на лицензи. «Постигнахме съгласие по конкретен текст» от законовата рамка, заяви висш представител на министерството на развитието.

3.   Търговски наеми. Продължават усилията на тройката, която иска пълна либерализация при професионалните договори за наем. Правителството поддържа своята позиция, която вече е узаконена.

4.   Постоянен механизъм за управление на лошите заеми. Няма различия по същество относно модела, който ще бъде приложен от 2015 нататък, но се дискутира графикът за осъществяване на различните дейности. Доходът на кредитополучателя също е един от нерешените въпроси.

Министерството на административната реформа

По време на срещата между министъра на административната реформа Кириакос Мицоткис и тройката бяха обсъдени следните три въпроса – намирането на 4000 държавни сужители в министерството на вътрешните работи, които да бъдат поставени в режим на мобилност, вероятното поставяне на тази дейност като условие за отпускането на поредния транш, както и определянето на броя на служителите, които ще бъдат поставени в режим на мобилност през тази година.

Високопоставен служител в министерството на административната реформа заяви след срещата, че правителството остава твърдо на своята позиция и настоява за прилагането на договореното с тройката и включено в меморандума, а именно поставянето на 25000 държавни служители в режим на мобилност (от които 12500 тази година) и съкращаването на 15000 държавни служители (11400 тази година).

Същият източник обаче е добавил, че «все още нищо не е договорено и ще се срещнем отново», а член на правителството е посочил, че «трудно ще приключим до петък», отбелязвайки, че «ако в министерството на административната реформа, където нещата са по-прости, не постигаме споразумение, представете си какво става с останалите въпроси».

Категории: тройка преговори Организация за икономическо сътрудничество и развитие
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus