Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Дефицит от 750 милиона евро бави споразумението с кредиторите

01 Март 2014 / 12:03:11  GRReporter
818 прочитания

Покриването на финансовия дефицит за 2014, който възлиза на 730-750 милиона евро, е голямата пречка в преговорите между гръцкото правителство и тройката и беше главна тема на вчерашната среща на представителите на кредиторите с представители на Министерството на финансите, които изразиха съмнението си, че споразумението ще бъде постигнато до срещата на Еврогрупата на 10 март.

По време на срещата тройката отвори всички финансови задължения, които съществуват в програмата за финансово приспособяване. Между тях са: дефицит от около 300 милиона евро от приемането на единния данък върху недвижимите имоти, 300 милиона от прилагането през 2014 на ниския коефициент на ДДС за хотелите, както и очакванията за финансови приходи през текущата година, при положение, че са под съмнение процентите на събираемост на данъците, които представя министерството на финансите.

Високопоставен представител на министерството отдаде забавянето за 2014 на факта, че министерството не разполага още с окончателните данни за февруари, с който месец приключва 14-месечната финансова година. А без тях не може да бъде определен бюджетният излишък.

По време на срещата от тройката са признали първичния бюджетен излишък, макар че още не е официално определен. Успоредно с това те са поискали правителството на де бърза да го разпределя.  Те са подчертали, че във всеки случай трябва да има разполагаеми финансови фондове, от които да се покриват загуби от съдебни решения, които отменят финансовите мерки на меморандума, както скорошното решение за възнагражденията на униформените.

Цената от загубата на фондове в осигурителните каси ще бъде покрита от първичния излишък. Изборът на гръцката страна за  прилагането на мярката от средата на годината уравновесява цената, тъй като мярката ще важи само 6 месеца и ще възлиза на 250-300 милиона евро, от 600 милиона, които беше пресметнало министерството на заетостта в случай, че мярката беше приложена от началото на годината.

На срещата е била спомената, но не е обсъждана в детайли друга голяма тема- за необходимите промени след използването на инструментариума на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за функциониране на услугите и продуктите.

Гръцката страна, с основен преговарящ министъра на развитието се опитва да убеди кредиторите за незабавно изключване на млякото и на лекарствата без рецепти от пакета от промени за незабавно приложение, които предлага международната организация.

За да се постигне споразумение през следващите 10 дни трябва да бъдат затворени два големи фронта, отворени от септември. Първият е темата за банките. По време на срещата на кредиторите с ръководството на Банката на Гърция, тройката е приела намаляване на целта за минималната капиталова достатъчност (core Tier 1) от 9% на 8%, но е поискала 4-те най-големи банки да направят по-големи прогнози за „червените” кредити.

По-високите прогнози ще доведат до увеличаване на допълнителните капиталови нужди на 7,5-8 милиарда евро, изчерпвайки почти целия запас на Фонда за финансова стабилност. Очаква се темата да бъде затворена другата седмица след взаимни отстъпки.

Втората тема са промените в държавния сектор, които закъсняват. Тройката поиска в петък от министъра на административната реформа Кириакос Мицотакис обвързващи графици, както за 12 000 съкращения, които трябва да бъдат направени до края на годината, както и за постепенното изпълнение на втората вълна на режима на разположение. И тази тема трябва да бъде затворена другата седмица.

Кириакос Мицотакис, www.naftemporiki.gr

„Трънчето” в петата

Двете страни не постигнаха съгласие относно държавните служители (1600 на брой), които остават в държавния сектор със съдебни решения.Тройката не иска да ги включва в броя на съкращенията, тъй като смята, че те така или иначе е трябвало да напуснат сектора.

Източници от министерството на административната реформа смятат, че тройката все пак ще ги включи в общия брой съкратени.

Вече са постигнати 85% от  целта – 25 000 съкратени, а в мярката са включени 21 000 държавни служители.

Висящите въпроси в държавния сектор

Двете страни са постигнали съгласие, че програмата за намаляване на държавни сектор се движи по график. Гръцката страна, без да е постигнала целта от 4000 съкратени за 2013, е прехвърлила останалите 400 към целта за 2014, и тя става 11 400. Датата за изпълнение е е краят на годината, без да има междинни срокове.

Министерството седна на масата за преговори с 2700 лекари по-малко. Взети са под внимание и другите въпроси, като например ускоряване на дисциплинарните наказания, намаляване на административната тежест и опростяване на процедурите и намаляване на бюрокрацията, и разбира оценяването на държавните служители. По този въпрос ще бъде внесен законопроект следващата седмица.

Разбира се, тройката беше по-„разбрана” този път, тъй като е взела предвид по-широката политическа обстановка и особено предстоящите избори, резултатът от които се очаква да бъде ключов фактор за всякакви промени, и следователно може сериозно да засегне всяка програма.

Следващата среща на ръководството на Министерството на финансите с тройката ще бъде следобед в неделя.

Категории: тройка кредитори споразумение срещи Кириакос Мицотакис дефицит
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus