Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Политически лидер зове за линч на кмет

17 Септември 2013 / 11:09:37  GRReporter
1215 прочитания

Прокуратурата в Солун нареди да бъде проведено разследване срещу лидера на партията Независими гърци Панос Каменос. Причината за това бе призивът му към жители на североизточната част на Халкидики, които са против оползотворяването на златните мини в региона да линчуват кмета Христос Пахтас.

Изявлението на Каменос скандализира гръцката общественост след появата на видеоматериал в интернет пространството. Той е заснет малко след края на речта му в рамките на Международното търговско изложение в Солун. Въпреки шума, думите на Каменос звучат съвсем ясно: „Трябва да се попречи на Пахтас да се движи свободно. Линчувайте го. Ние сме с вас”.

Разследването се провежда от прокурора по член 184 от Наказателния кодекс, който гласи: „Който публично и по какъвто е да е начин предизвиква или подбужда към извършване на престъпление или провинение се наказва с лишаване от свобода за срок от три години”. Досъдебната преписка, която ще се сформира ще бъде препратена към прокуратурата на Върховния съд. Там висшите магистрати ще решат дали ще я препратят до парламента.

Случаят предизвика остри реакции преди всичко от страна на ПАСОК, от чиито редици произхожда кметът на община Аристотелис Христос Пахтас. „Неприемливият и фашистки призив на лидера на Независимите гърци за линчуване на демократично избрания кмет Христос Пахтас е поредното след проявите на насилие от страна на депутати от Златна зора. Г-н Каменос обсъжда с г-н Ципрас бъдещо политическо сътрудничество и в същото време използва фразеология и методи на Златна зора. Призоваваме партиите да осъдят подобни действия”, се посочва в съобщение на партията.

Нова демокрация също издаде гневно съобщение. „Потенциалният стълб на СИРИЗА – лидер на Независимите гърци Панос Каменос  се доказва като истински изразител на методите на Златна зора. Призивът му към жители на Халкидики да линчуват кмета не се различават особено от методите, които прилагат лидерите на неонацисткото образувание. Страната не може да изтърпи подобни игри на социално разделение и насилие”.

Критиките обаче не се ограничиха само към крайнодесните популисти. Медии и граждани коментират негативно съобщението на СИРИЗА, в което главната опозиционна партия осъжда решението на прокуратурата да започне разследване срещу Панос Каменос. Левите определят действията на прокурора като „политически крайни и несполучливи”. В съобщението им се посочва още: „Усърдието на прокурора да започне разследване срещу него, и то след подтик от страна на прес службата на премиера повдига въпроси. Особено след като депутати и членове на  Златна зора провокират и нападат без никакви задръжки граждани и кметове, без срещу тях да бъдат предприети никакви мерки. Това двойни стандарти ли са? Може би разследванията се провеждат селективно и е необходимо да бъдат предложени от пресслужбата на министър-председателя?”. 

Кметът Христос Пахтас обяви, че ще подаде оплакване в съда за отправения призив да бъде линчуван. 

Категории: Политика Независими гърци Панос Каменос призив за линч златни мини Халкидики
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus