Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицията задържа българи за трафик на имигранти

23 Юни 2014 / 15:06:36  Анастасия Балездрова
2601 прочитания

Трима български граждани бяха заловени с обвинения за трафик на нелегални имигранти в Гърция миналата седмица. По-конкретно на 16 юни членове на специалния отдел за борба с нелегалната имиграция в община Родопи в Северна Гърция заловили двама българи и един пакистанец, които  транспортирали в страната 13 нелегални имигранти, граждани на Пакистан, Афганистан и Мианмар.

В рамките на организирана операция полицаите открили единия от българските граждани – 34-годишен мъж и шофьор на автомобил с български регистрационни номера, където били открити петима нелегални имигранти. Заедно с него бил и 24-годишният пакистанец, който е обвинен за съучастие.

Впоследствие бил заловен и вторият български гражданин, на 27 години, който също карал кола с българска регистрация и превозвал в нея 8 нелегални имигранти.

Полицията в Комотини съобщи, че двата автомобила са били конфискувани и разпространи техни снимки.

Два дни по-късно до село Мандра в област Еврос е бил заловен друг българин, на 46 години в опит да прекара в Гърция четирима нелегални имигранти, граждани на Сирия. Полицаите конфискували автомобила и парична сума от 245 евро и 500 лева.

И в двата случая задържаните са били представени пред прокуратурата в Комотини и Орестиада за започване на съдебно разследване, посочиха пред GRReporter от бюрото за информиране на медиите на полицията в област Източна Македония и Тракия.

Според съдебни източници през последната година са зачестили случаите, в които българи са били заловени да пренасят в Гърция нелегални имигранти. „Имах такъв случай преди около месец. Трафикантите бяха двойка българи. Жената имаше сериозни здравословни проблеми и не можеше да се придвижва без патерици и бе освободена срещу внасяне на парична гаранция. Съпругът й бе осъден на 10 години затвор”, разказа за GRReporter председателят на адвокатската колегия в Комотини Георгиос Кимбаридис.

Той посочи, че трафикът на нелегални имигранти е углавно престъпление. „Наказанието е от 10 до 25 години затвор в зависимост от спецификата на всеки отделен случай и от броя на пренасяните имигранти. Възможно е да чуете и присъди за 100 години затвор, които са сбор от наказанието за всеки от имигрантите, но ефективната присъда е до 25 години”, поясни Кимбаридис.

Както той, така и журналистически източници от Северна Гърция посочват, че подобни арести са много чести от години, но докато допреди година извършителите – чужденци са били предимно от Турция, напоследък има увеличение в броя на заловените трафиканти от България.

Само преди дни Държавният департамент на САЩ разпространи своя годишен доклад, според който Гърция продължава да е страна за транзитиране, но и крайна дестинация на жертви на международния трафик с хора. Въпреки че критикуват гръцкото правителство, че не изпълнява минималните стандарти за прекъсването на трафика с хора, авторите на доклада отчитат, че мерките срещу трафикантите са по-строги отколкото в миналото.

Категории: Криминална хроника трафик с имигранти български граждани арест Комотини присъди
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus