Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция все още има проблеми с трафика на хора

21 Юни 2014 / 09:06:28  GRReporter
1199 прочитания

Според годишния доклад на Държавния департамент на САЩ Гърция е страна за транзитиране  и крайна точка, и в по-ограничени случаи- източник на жени и деца, жертви на трафика на хора и принудителен труд.

Констатациите за Гърция са подобни с миналогодишните и Гърция остава в същата категория (Tier 2).

Както се отбелязва в доклада, много жени от Източна Европа (включително Литва, Латвия и Грузия), Нигерия, Доминиканската република, Китай и някои африкански държави са жертви на търговия с хора в Гърция. Като жертви на принудителен труд в Гърция се отбелязват главно деца и мъже от Афганистан, Албания, Бангладеш, България, Индия, Молдова, Пакистан, Румъния и Полша.

Според полицията и неправителствените организации, както се подчертава в доклада, забелязва се увеличение на броя на децата-ромчета от Албания, България и Румъния, които са жертви на принудителен труд в Гърция от членове на семействата, за да продават различни стоки по пътищата, за просия или за дребни кражби.

Той посочва също, че жените са доведени до Гърция през островите в Егейско море и на гръцко-турската граница в Еврос и след това „подложени на трафик” в Атина и други големи градове, както и жените, транспортирани през Гърция с цел сексуална експлоатация и принудителен труд в Италия и други страните от Европейския съюз.

В доклада се отбелязва, че властите са идентифицирали двама гръцки граждани, жертви на трафик на хора, а лица, търсещи убежище от Бангладеш, Индия и Пакистан са експлоатирани от трафикантите. Освен това, следва да се отбележи, че ресторанти, нощни клубове, компании за яхти под наем и други малки бизнеси служат пране на пари.

Правителството не сътрудничи напълно

Авторите на доклада на Държавния департамент, наред с другото твърдят, че „Правителството на Гърция не отговаря напълно на минималните стандарти за елиминиране на трафика на хора. Въпреки това, "като подчерта, полага значителни усилия за изпълнение на плана срещу трафика на хора".

И все пак, отбелязва, че „правителството е по-строго” срещу извършителите, и в сравнение с предишния доклад, са се подобрили процедурите за признаване на жертвите на трафик на хора и е прието ново законодателство за установяване на Националния координатор за трафик на хора.

Отбелязва се, че гръцките власти са пристъпили към повече още арести на трафиканти през 2013 и правят значителни стъпки за по-нататъшно обучение за членовете на полицията и съдебната система по теми, свързани с трафика на хора.

Препоръки

Както за всяка страна, в доклада  има „препоръки” за Гърция да се справи с явлението трафик на хора и експлоатация на човешки същества, сред които включват по-резултатно обучение на служителите на правоприлагащите органи, подобряване на контрола на движението на лица, търсещи убежище,  предоставяне на необходимите  правни услуги на жертвите, засилване на съдебното преследване и осъждането на извършителите на престъпления, включително длъжностни лица, замесени в случаи на трафик на хора.

Освен това, отбелязва се сътрудничеството между НПО в разследването и решаването на случаи на трафик на хора, както и в осигуряването на подслон на жертвите.

Прави се препратка към  конкретни събития и към случаи на разследване на „корупцията в полицията”, но и се отбелязват и успехите на полицията, както в страната, така и на равнището на транснационалното сътрудничество за борба с трафика на хора с разследвания в Румъния, Албания, Испания, САЩ и България.

 В един такъв случай според доклада гръцките власти са спасили 18 жертви на трафик и принудителен труд от голяма международна група.

Споменава се, че правителството на Гърция полага последователни усилия за защита на жертвите и че е предоставила подобен брой разрешения за пребиваване на чужденци-жертви на търговия с хора като миналата година. Подчертава се правителството продължава опитите да направи обществото по-чувствително по темата.

 

Категории: трафик на хора принудителен труд жертви доклад на Държавния департамент на САЩ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus