Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицията стана пазач на Акропола, а туристите влизат без пари

15 Октомври 2010 / 15:10:29  Виктория Миндова
1000 прочитания

От 12 часа следобед  входът за всички посетители за археологическия парк на Акропола бе свободен. Специалните части за борба с размириците обаче остават на пост пред главния вход на парка, където протестът на служителите на срочен договор към Министерствот на културата и туризма продължава. Решението дойде ден след размириците пред главната историческа забележителност на Гърция. Граждани и гости на града бяха пуснати свободно да видят отблизо античния храм и руините около него без да се налага да плащат за билет.

„Няма да пречим на свободния вход за посетителите, но протестите ще продължат. Вината за това е на политическите лидери,” заяви председателят на Съюза на служителите на срочен договор към министерството на културата Никос Хасомерис. Той категорично заяви, че за размириците в рамките на археологическият обект са престъпление, което е осъдено от цялата общественост, а посегателството над журналисти е срам за държавата-люлка на демокрацията.

Акрополът отново бе затворен за гости между осем часа сутринта до 12 часа на обед. Свободният вход бе обявен след края на четиричасовата работна стачка, която постоянните служители към държавната администрация на министерството предприеха в знак на съпричастие към колегите им на срочен договор. „Ще сме тук, докато ни обърнат внимание. Полицията не ни плаши,” заяви представителка на постоянните служители в държавната администрация.  

„Може би барикадата на Акропола да не е най-правилният начин да изразиш недоволството си, но когато ножът е опрял до кокал, хората прибягват към отчаяни мерки,” коментира пред GRReporter Михалис, който е с 20-годишен работен стаж и е постоянен служител от техническата поддръжка на парка. Той заяви, че не е напълно съгласен с начина, по-който се разви протеста предишния ден, но подкрепя стачката, защото „утре” може да дойде и неговия ред. „Когато хората имат семейства, плащат наеми, имат кредити към банки и им казват, че в края на месеца ще са без работа, нещата загрубяват,” обяснява Михалис. Според него и двете страни (министерство и стачкуващи) трябва да налеят малко вода във виното си, за да се намери едно удовлетворително решение и за всички. Старият работник не успя да формулира какво би било това решение, но подчерта, че в последните две години министерството е инвестирало в обучението на сегашния персонал. Ако техните договори бъдат прекратени, новите служители също ще трябва да минат през съответните образователни процедури, което е загуба на време и ресурси.

В същото време туристите дошли да видят Акропола се тълпяха около централния вход. На въпроса „Какво смятате за ситуацията днес?” жена на средна възраст от Португалия отговори: „Разбираме работещите, които се борят за своето оцеляване и работните си места и се надявам да се намери някакво решение за техния проблем. Не мога скрия обаче, че е малко разочароващо да гледам подобни събития в сърцето на Атина, която е майката на демокрацията и свободния дух.”

Категории: АктуалноОбщество Акропола стачка бойкот размирици Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus