Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сълзотворен газ над Акропола

14 Октомври 2010 / 11:10:13  GRReporter
1123 прочитания

Акрополът бе бойкотиран от група археолози, пазачи и чиновници, които искат удължаване на срочните им трудви договори. Археологическият парк на Партенона осъмна затворен за туристи и посетители, а протестиращите се бяха наредили от вътрешната страна на оградата и не пускаха никой да премине. От външната страна на оградата обаче са специалните части за борба с размириците. След кратко колебание те разбиха бойкота със сила и сълзотворен газ.

Журналисти, униформени полицаи и обикновени посетители започнаха да тичат хаотично, за да се отдалечат от облаците газ, а любопитни и нищо не подозиращи туристи продължават да прииждат, за да се налюбуват на световното археологическо наследство на Гърция. Трето действие от сагата с бойкотирания Акропол са арестите на част от стачниците пред обективите на телевизионните камери на местни и чуждестранни медии. Немирните служители от Министерството на културата и туризма бяха изкарвани от парка с белезници към бронираните коли на полицията.  

Цялата тази картина се наблюдава от група любопитни туристи, който снимат всеки момент от сцените на Акропола. С първоначална идея да видят от близо величието на древната елинска цивилизация, те стават свидетели на модерната гръцка действителност в реално време.

Още сряда вечер 30 служители от общо 800-те работещи към Министерството на културата и туризма на срочни договори са влезли в археологическия парк на Акропола с цел бойкот. През нощта са сменили катинара на главния вход и така на сутринта туристическа атракция номер едно в Гърция се оказва затворена за всички. Министерството на културата и туризма дава заповед, археологическия парк да бъде „разчистен” и да се намери мирен начин за решение на проблема, на мястото бяха изпратени специалните части за борба с безредиците.

Причината за протеста на част от заетите към Министерството на културата е, че в края на този месец изтичат голяма част от срочните им трудови договори.  При назначението на повечето то тях обаче им е било обещано, че след две години работа на срочен договор ще могат да получат постоянно място в държавната администрация. С въвеждането на новия закон за назначенията в държавния сектор, познат като закона Рагусис (по името на сегашния министър на вътрешните работи и държавната администрация Янис Рагусис ) правилата бяха промени. Служителите в държавната администрация могат да се назначават само след като са преминали изпитите на Висшия съвет за подбор на персонала (АСЕП), а е премахнато правото на заетите на срочен договор  да бъдат автоматично назначавани след като са заемали една и съща позиция за повече от две години.

Освен новите правила наложени от закона Рагусис правителството обяви, че назначенията в следващите три години ще се извършват на принципа едно към пет. С други думи на всеки пет пенсионирани, съкратени или освободени ще бъде назначаван един нов служител, който вече е бил одобрен от Висшия съвет за подбор на персонала.

Категории: ОбществоАктуално Акропола сълзотворен газ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus