Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицията е другата страна на невежеството в Гърция

06 Април 2012 / 15:04:05  Анастасия Балездрова
1732 прочитания

Новината беше така или иначе шокираща. „Възрастен човек се самоуби на площад Синтагма малко преди 09:00 тази сутрин”. Преди телевизионните екипи да успеят да стигнат до мястото на трагедията социалните медии вече жужаха. „Преди да се простреля човекът е извикал, че го прави, за да не тежи на децата си”, „Това не беше самоубийство, а политическо убийство, за което е виновна политиката на меморандума и политиците, които я упражняват” и други подобни коментари заляха виртуалното пространство.

Няколко часа по-късно се появи предсмъртната бележка, в която 77-годишният Димитрис Христулас обяснява, че е посегнал на живота си, за да не се наложи да търси прехраната си в отпадъците. Част от журналистите, които се опитваха да установятт дали бележката е истинска бяха обвинени в мнителност.

Към 17:00 призивът за организирането на протест на мястото на самоубийството вече беше събрал подкрепата на десетки негодуващи гърци. Тогава се появи и една снимка с „изявления” на известни журналисти от водещите гръцки медии. Както се поясняваше под нея, това бяха нещата, които те са „щели да напишат в утрешните издания” по повод самоубийството на 77-годишния пенсионер. Случаят нямаше да има никакво значение, ако конкретните журналисти не се намираха така или иначе под прицела на привържениците на лявото политическо пространство, заради критичния си поглед върху събитията в страната. Така приписаните им изявления бяха в подобен дух на критика към посегналия на живота си човек.

„Цялата история е започнала като шега. Не зная точно от кого. Мисля обаче, че е журналистът от вестник Авги Ангелос Цекерис, който си е позволил да се пошегува по един много безвкусен начин. Не съм абсолютно сигурен, че е започнало от него, но видях, че много потребители са го споделили чрез неговия профил.

Става дума за неща, които сме щели да напишем на следващия ден. С разликата обаче, че всичко това, което приписваха на мен и няколко колеги като наши бъдещи изявления бяха отпечатани на една картина, докато коментарът „това ще напишат утре” беше написан отдолу като текст. Но, както знаем, когато разпространяваш една снимка във Facebook, това не се случва и с текста. В резултат много потребители приеха всичко това като чиста монета. Аз не знаех нищо за това, докато не ми се обади един колега, за да ме пита дали съм направил такива изявления”, заяви за GRReporter един от набедените, журналистът от големия гръцки всекидневник Катимерини, Пасхос Мандравелис.

„Тук сме изправени пред два основни въпроса: Първо, един журналист не може да пише на база на това какво може да си помисли някой. Но, според мен преди всичко не можеш да се шегуваш, когато един човек се е самоубил. Второто е, че след като тази история се разви по начина, по който се разви би следвало да се постараеш да изясниш нещата. Не казвам, че намеренията на колегата са били лоши. Но смятам, че е действал лекомислено”.

След като изрази изненадата си за приписаното му мнение журналистът започна да публикува съобщения от потребители в социалните медии, които го призовавах да докаже, че никога не го е изразил.

„Получих и заплашителни съобщения включително. Вижте, във всяко общество, не само в гръцкото съществуват много неразумни хора. Те използват такива случаи като повод да изразят недоволството си и, за да се покажат като бунтовници. В днешната си статия пиша за побоя, който са нанесли на режисьора Статис Ливатинос, понеже си прилича визуално с един журналист, когото разни леви елементи определят като „доносник”, „папагал” и други крайнолеви епитети. Ситуацията вече е изключително опасна и всички трябва да сме особено внимателни”.

 

 

 

 

 

 

Два дни след трагичния инцидент вече е ясно, че самоубиецът всъщност не е имал финансови задължения. Дъщеря му, която е журналист не пожела да даде повече информация, въпреки интензивните слухове, че е имал сериозни здравни проблеми. Тя заяви, че това, което е от значение е посланието на баща й в предсмъртното му писмо.

Площад Синтагма отново започна да се превръща в сборно място на негодуващите граждани, въпреки че до момента техният брой е сравнително малък. Снощният протест щеше да приключи почти неусетно, ако няколко членове на отрядите за борба с масовите безредици не бяха решили да се изживеят като „силните на деня”.

Поисках от Пасхос Мандравелис да коментира тяхното нападение срещу представителите на медиите, от което пострада сериозно председателят на съюза на фоторепортерите в Гърция Мариос Лолос. След като един от полицаите го удари по главата с палка, докато е бил с гръб към него, Мариос бе откаран в болница, където установиха тежки черепно-мозъчни травми. Днес той бе опериран.

Категории: Медии полиция нападение фоторепортер Пасхос Мандравелис самоубийство изявления
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus